Trump vjerojatni predsjednik SAD-a, pojačan interes za emigracijom

Republikanac Donald Trump došao je do predvorja Bijele kuće šokantnim pobjedama u najvažnijim neizvjesnim državama, Floridi, Ohiu i Sjevernoj Karolini i uzdrmao svjetska tržišta koja su očekivala pobjedu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Trump u ovom trenutku ima 244 od potrebnih 270 elektora za ulazak u Bijelu kuću. Hillary Clinton je u međuvremenu osvojila Nevadu i stala na 215.
Još se broje glasovi u Pennsylvaniji, Michiganu, Wisconsinu, Minnesoti, Arizoni, Maineu i New Hampshireu. Trump vodi u većini njih, a nisu mu sve potrebne za ukupnu pobjedu na izborima.

Američka televizija Fox već je proglasila Trumpovu pobjedu u Wisconsinu, ali zasad je jedini američki medij koji je to učinio. Clinton je i sama oko tri ujutro priznala da je utrka neočekivano tijesna i da se ne odvija dobro, suprotno većini anketa uoči izbora. “Što god se dogodilo večeras, hvala vam za sve”, napisala je na Twitteru.

Na snimkama iz njezina stožera vide se razočarana i vrlo iznenađena lica. Suprotno tome, u samo tri kilometra udaljenom njujorškom stožeru Donalda Trumpa zavladalo je pozitivno iznenađenje i euforija. Kako su rasli izgledi Donalda Trumpa za pobjedu, tako su stizale vijesti o padovima vrijednosti na azijskim, američkim i meksičkim burzama.

Glavna kanadska useljenička internetska stranica srušila se, a Novi Zeland je izvijestio o pojačanom interesu američkih građana dok se republikanski predsjednički kandidat Donald Trump u srijedu bliži Bijeloj kući. Internetska stranica kanadskog ureda za imigraciju nekoliko se puta rušila u utorak navečer dok je Trump preuzimao vodstvo u nekoliko velikih država a njegovi izgledi za pobjedu rasli.

U Novom Zelendu imigracijski dužnosnici su izjavili za Reuters uoči glasovanja da je internetska stranica New Zealand Now, koja se bavi dozvolama boravka i studentsim vizama, imala 1593 registracije američkih građana od 1. studenoga – što je više od 50 posto u samo sedam dana u usporedbi s tipičnom mjesečnom registracijom.

Posjet američkih građana toj stranici narastao je gotovo 80 posto na 41.000 od 7. listopada do 7. studenoga, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Nakon što je dio Amerikanaca u šali rekao da će se preseliti u Kanadu ako pobijedi Trump, neke kanadske zajednice prihvatile su tu ideju. U veljači se tako otok Cape Breton na kanadskoj atlantskoj obali reklamirao kao mirno utočište za Amerikance koji žele pobjeći ako Trump uđe u Bijelu kuću.

Rod Drury, direktor globalne softverske tvrtke Xero sa sjedištem u Novom Zelandu, rekao je da ono što je počelo kao šala sada postaje stvarnost. “Primio sam puno poruka u kojima me pitaju za posao u Novom Zelandu i mi odgovaramo ‘yes you can””, rekao je Drury za Reuters u srijedu parafrazirajući slogan američkog predsjednika Baracka Obame “yes we can”. “Bit će zanimljivo pratiti hoće li se to pretvoriti u stvarnu akciju, to je aktivna konverzacija koja je postala ozbiljnija i vidjet ćemo što će se dogoditi idući mjesec.”

You may also like