Home Geopolitika Trump večeras prvi put pred oba doma Kongresa

Trump večeras prvi put pred oba doma Kongresa

by Marijan Opacak

Američki predsjednik Donald Trump u utorak se, nakon turbulentnog početka u Bijeloj kući, prvi puta obraća Kongresu govorom u kojem će, kako se očekuje, pozvati na značajno povećanje vojnog proračuna od skoro 10 posto, uz istovremeno smanjenje nevojnih programa, izdvajanja za rad saveznih agencija i strane pomoći, predstavljajući svoj do sada najkonkretniji plan redefiniranja državnih prioriteta, pišu američki mediji i svjetske agencije.

 

Kao i njegovi prethodnici, Trump će se nakon mjesec dana na predsjedničkoj dužnosti na Capitolu obratiti zastupnicima, senatorima, ministrima, sucima Vrhovnog suda i ostalim visokim državnim dužnosnicima.

Iako se tehnički ne radi o “govoru o stanju nacije”, jer se on formalno ne održava u prvoj godini mandata, pompa i cilj biti će slični jer će predsjednik taj trenutak u udarnom terminu iskoristiti kako bi objavio političke i zakonodavne smjernice, argumentirao jačanje vojnih kapaciteta i dao elan svojim gospodarskim i socijalnim reformama.

Biti će to njegov najvažniji govor od inauguracijskog obraćanja u kojem je upozorio na rastuću sigurnosnu ugroženost SAD-a i sudbinu radničke Amerike koja je napuštena u procesu preobrazbe ekonomije, uz “zahrđale tvornice razasute po zemlji poput nadgrobnih spomenika”.

Kako prenose agencije, Trump predlaže povećanje od 54 milijarde dolara za američku vojsku odnosno nabavku novih aviona, brodova i lovaca. Dan ranije je Trump guvernerima o svom prijedlogu povećanja proračuna za iduću fiskalnu godinu kazao da se radi o “povijesnom događaju i poruci svijetu u ovim opasnim vremenima – o američkoj snazi, sigurnosti i odlučnosti”.

No, predsjednik nema zadnju riječ kod proračuna, pa će njegov plan za vojsku biti predan Kongresu koji, iako ga kontroliraju njegovi republikanci, ne mora nužno prihvatiti njegove namjere pa bi pregovori o proračunu sa zastupnicima mogli trajati mjesecima. Osim toga, u Senatu republikanci imaju tek dva mjesta više, a u Zastupničkom domu 22 pa će poslovično nestrpljivi Trump morati pokazati svoje pregovaračke vještine.

Iako je najavio “povijesno” povećanje vojnog proračuna, Trump i dalje šalje zbunjujuće signale. Ponovo je skoro dva desetljeća ratovanja na Bliskom istoku nazvao fijaskom i kazao da “moramo ponovo početi pobijeđivati”, da bi zatim lamentirao o troškovima ratovanja u toj regiji koje je procijenio na šest bilijuna dolara.

“Trošimo šest bilijuna na Bliskom istoku, a na vlastitim cestama i autocestama imamo rupe”, kazao je Trump guvernerima.

Trumpov fokus će u narednoj godini biti i “rješavanje stvarnih problema stvarnih ljudi” te će se u govoru u Kongresu osvrnuti na “ekonomske prilike”. Naime, populističke poruke o gospodarstvu bile su ključne u njegovoj pobjedi nad Hillary Clinton i osvajanje radničkih glasova u državama poput Michigena, Ohia i Pennsylvanije.

Demokrati Trumpa optužuju za licemjerje i tvrde da se i dalje služi samo populističkom retorikom.

“Govori kao da namjerava pomoći radnicima, no njegovi potezi ne služe njihovim interesima”, smatra Chuck Schumer, vođa demokrata u Senatu.

Bivši CEO (izvršni direktor) koji se premetnuo u vrhovnog zapovjednika oružanih snaga i dalje obećaje da će sve učiniti da zaštiti američku ekonomiju i američkog radnika i povući se iz štetnih sporazuma. SAD je već izašao iz transpacifičkog trgovinskog sporazuma, a Trump prijeti da će izaći iz trgovinskih sporazuma s Meksikom i Kanadom ukoliko se ne unesu određene promjene. Također tvrdi da će zaštititi programe socijalne zaštite i Medicare te da preraspodjela novca na njih neće utjecati.

Trump i republikanci su obećali da će ukinuti sustav zdravstvene zaštite uspostavljen tijekom mandata Baracka Obame, popularno nazvan “Obamacare” kojim je zdravstvenu zaštitu dobilo oko 20 milijuna Amerikanaca. Trump smatra da nije učinkovit, a niti dostupan, no unutar republikanskih redova nisu svi suglasni oko njegova ukidanja i mnogi okolišaju razmontirati sustav koji, usprkos nedostacima, omogućuje zdravstvenu zaštitu milijunima glasača.

Schumer ističe da će Trump prekršiti obećanja dana radničkim obiteljima jer će “sasjeći programe korisne za srednji sloj”. Njegov proračun, tvrdi Schumer, znači “pomoć bogatima i posebnim interesnim skupinama, dok će istovremeno teret padati na srednji sloj i one koji pokušavaju to postati”.

Trump će teško održati obećanje da neće dirati novac namijenjen socijalnoj zaštiti bez da poveća nacionalni dug zemlje koji bi mogao premašiti 20 bilijuna dolara.

(Agencije)

Related Posts