Trump tvitnuo o napadima u Saudiji, Iran je kriv za sve

Diže tenzije
Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je doveo u pitanje tvrdnje Irana da nisu ni na koji način povezani sa subotnjim napadima na naftna polja u Saudijskoj Arabiji.

“Sjećate se kada je Iran srušio dron i kada su rekli da se nalazio u njihovom “zračnom prostoru,” kada zapravo nije bio ni približno blizu. Držali su se te priče iako su znali da je velika laž. Sada tvrde da nemaju nikakve veze s napadimu u Saudijskoj Arabiji. Vidjet ćemo?”

Tenzije između Irana i Sjedinjenih Američkih Država su eskalirale otkako je u subotu izvršen napad dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, zbog čega se prepolovila proizvodnja nafte te zbog čega su cijene nafte otišle u nebo, piše Al Jazeera. Saudijska proizvodnja nafte smanjila se za 5, 7 milijuna barela dnevno, što je 5 posto svjetske proizvodnje nafte, nakon hutskih napada na postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu, rekla je državna naftna tvrtka Aramco.

Trump je u nedjelju odobrio korištenje američkih naftnih rezervi za hitne slučajeve. Zaoštravanje retorike predsjednika Trumpa koji je rekao kako je SAD “naoružan i spreman” izazvalo je strah o potencijalnom ratu s Irana, piše CNN. Nije jasno na što i koga se referira fraza “naoružan i spreman” – na vojne snage u Iranu, Iraku ili Jemenu ili pak na neki tip američkog odgovora, dalje piše CNN.

Iran tvrdi kako nisu odgovorni za napad, a odgovornost su preuzeli jemenski pobunjenici Huti, koji su već napadali Saudijsku Arabiju i više od četiri godine su u ratu s jemenskom međunarodno priznatom vladom, koju vojno podupire upravo Saudijska Arabija.

No, zbog Trumpova agresivnog odgovora već se počelo spekulirati kako će se SAD uplesti u vojne sukobe s dva velika regionalna rivala, dalje navodi CNN.

 

You may also like