Trump stvara Palestinsku državu, tko mu vjeruje?

Komentar DW-a
Američki predsjednik predstavlja danas svoj Bliskoistočni mirovni plan. Kritičari Trumpa optužuju da je na strani Izraela. U tom važnu ulogu navodno igra njegov zet Jared Kushner.

Sam predsjednik Donald Trump je uvjeren u kvalitetu svog Bliskoistočnog mirovnog plana i siguran je da će ga i izraelska i palestinska strana prihvatiti jer je “jako smislen za obje strane”. Trump je to rekao u prisutnosti izraelskog premijera Benjamina Natanjahua koji je u ponedjeljak boravio u Bijeloj kući. Natanjahu također pozdravlja Trumpov plan i smatra da bi to mogla biti “šansa stoljeća”. No druga, palestinska strana ne dijeli oduševljenje.

Predsjednik palestinske vlade Mohamed Schatje, koji nije bio pozvan u Washington, je već uoči objavljivanja plana odbacio prijedloge koje on donosi objašnjavajući kako polazi od toga da se radi o “odbacivanju palestinskih interesa”. On također smatra da sastanak Trumpa, Netanjahua i izraelskog oporbenog političara Bennyja Gantza jedino služi odvlačenju pažnje.

“Ovaj plan Trumpa štiti od impeachmenta a Natanjahua od zatvorske kazne. To nije nikakav mirovni plan”, kaže Schatje za agenciju Reuters. On ukazuje na postupak skidanja Trumpa s vlasti zbog tzv. ukrajinske afere te na postupak ukidanja imuniteta koji se uizraelskom parlamentu vodi protiv Netanjahua zbog njegove upletenosti u korupcijske afere.

I uoči sastanka bez predstavnika palestinske strane su se pojavile dvojbe oko toga je li američki predsjednik u kompliciranom bliskoistočnom sukobu zaista neutralan. “Trumpov kabinet nije prvi koji baš i nije neutralan”, kaže za DW stručnjak za Bliski istok Geoffrey Aronson. Doduše SAD su uvijek slovile kao neka vrsta izraelskog odvjetnika. No: “Nešto se ipak promijenilo. Trump i njegova vlada su analizirali desetljeća bezuspješnihbliskoistočnih inicijativa i odlučili su se oprostiti od svih strategija međunarodne zajednice i diplomatskih načela”, kaže Aronson.

Kao primjere za takvu politiku Aronson navodi preseljenje američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem kao i smanjenje američke pomoći organizacijama Ujedinjenih naroda koje pomažu Palestincima. Trump isto tako, za razliku od međunarodne zajednice, izraelske naseobine na palestinskom području Zapadnog Jordana, ne smatra pod svaku cijenu ilegalnima.

Do sada niti jedna bliskoistočna inicijativa nije urodila trajnim mirom između Izraelaca i Palestinaca. No Trumpov pristup, kako kaže Aronson koji je po pitanju Bliskog istoka već savjetovao i EU parlament, sigurno neće stvari učiniti boljima. “Liječenje koje je Trump odabrao je gore nego sama bolest. On uporno odbacuje sve elemente oko kojih se međunarodna zajednica složila posljednjih desetljeća. Umjesto toga su njegovi potezi odraz ekstremno desne izraelske politike”, zaključuje Aronson.

Važnu ulogu u Bliskoistočnoj politici kabineta Trump igra predsjednikov zet i suprug Trumpove kćerke Ivanke, Jared Kushner. On dolazi iz jedne obitelji koja već dulje vrijeme njeguje prisan odnos s Netanjahuom. New York Times je još 2017. iscrpno izvještavao o vezama obitelji Kushner i Netanjahu. Obiteljski prijatelj Benjamin je čak jednom prilikom i prespavao kod Kushnerovih u New Jerseyu. Obitelj Kushner i financijski pomaže Netanjahuovu političku agendu a financirala je i gradnju jedne ilegalne izraelske naseobine na Obali Zapadnog Jordana.

Palestinski političari poput Mustafe Barghoutija apeliraju na to da američku stranu predstavlja “netko tko nije pristran”. Aronson također smatra da je utjecaj Kushnera na Bliskoistočnu politiku Donalda Trumpa golem. “Trumpova administracija ne pridaje veliku važnost vještačenjima stručnjaka. Predsjednik se radije pouzdaje u mišljenje osoba u koje ima osobno povjerenje poput svog zeta Kushnera koji je, bez nekog političkog iskustva, u Bijelu kuću uselio kao savjetnik”, kaže Aronson.

Što točno donosi Trumpov mirovni plan,javnost će saznati u utorak. već sada se zna da plan sadrži precizni zemljovid na kojem se nalaze granice moguće palestinske države što je novost u povijesti dosadašnjih mirovnih planova. Trump želi da izraelsko vodstvo što je brže moguće započne s primjenom plana. No dugoročni mir koji se oslanja na plan u čijem sastavljanju nije sudjelovala druga strana, je malo vjerojatan, stoji u komentaru DW-a.

You may also like