Trump razmatra ukidanje sankcija protiv Irana

Američki predsjednik Donald Trump naredio je da agencije američke administracije razmotre je li ukidanje sankcija protiv Irana u nacionalnom interesu SAD-a, objavio je američki državni tajnik Rex Tillerson u utorak.

Tillerson je u priopćenju naveo da Iran ispunjava obveze iz dogovora o iranskom nuklearnom programu ali da postoji zabrinutost da sponzorira terorizam. Kazao je kako je obavijestio Kongres o tome. Dogovorom iz 2015. između Irana i šest velikih svjetskih sila ograničen je iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija protiv te zemlje. Trump je taj sporazum nazvao “najgorim sporazumom ikad dogovorenim”. Sporazum je dogovorila administracija prethodnog američkog predsjednika Baracka Obame.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je potpisao izvršnu uredbu kojom se nalaže preispitivanje viza za kvalificirane strane radnike kao i provjera javnih nabava kako bi se utvrdilo naručuje li državna uprava američke proizvode. “Šaljemo snažnu poruku svijetu da ćemo braniti svoje radnike, štititi svoja radna mjesta i staviti konačno Ameriku na prvo mjesto”, kazao je Trump prije potpisivanja uredbe tijekom posjeta tvornici u Wisconsinu.

Uredbom se traži da se provjeri provođenje politike “Kupuj američko, zaposli Amerikance”, uključujući preferira li se američka roba u postupcima javne nabave američke državne uprave. Trump kaže kako će njegov potez osigurati da se postojeći zakon po kojem se moraju koristiti američki proizvodi provodi kao i da se ukinu “prekomjerna i neodgovorna izuzeća” koja su ugrožavala provedbu zakona.

Dio uredbe koji se tiče viza odnosi se na H1-B vize koje često koriste tehnološke tvrtke kako bi ‘uvezle’ stručne zaposlenike. “Vjerujemo da se posao mora prvo ponuditi Amerikancima”, kazao je Trump dodajući da se program viza zloupotrebljavao kako bi se zaposlili strani radnici za manje plaće.

Te vize dodjeljuju se lutrijom i zbog toga ih najkvalificiraniji aplikanti često i ne dobiju a program ruši cijenu rada, kažu izvori u američkoj administraciji.

You may also like