Trump razmatra preseljenje veleposlanstva u Jeruzalem

Američki predsjednik Donald Trump nastoji ustvrditi kako bi provedba njegova obećanja o premještanju američkog veleposlanstva u Izraelu u Jeruzalem mogla utjecati na njegove nade o posredovanju u primirju između Izraelaca i Palestinaca, rekao je državni tajnik Rex Tillerson u nedjelju.

Od preuzimanja dužnosti u siječnju, Trump je pokazao znakove odgađanja obećanja danoga tijekom kampanje da će premjestiti veleposlanstvo iz Tel Aviva dok je obećavao da će učiniti sve što je potrebno da se postigne bliskoistočni mirovni sporazum. “Predsjednik vrlo pažljivo razmatra koliko će odluka utjecati na mirovni proces”, rekao je Tillerson u emisiji NBC-a “Meet the Press”. On je to kazao nekoliko dana prije početka Trumpova putovanja na Bliski istok u sklopu kojega su i susreti s izraelskim i palestinskim vođama.

Izrael Jeruzalem smatra svojim vječnim i nedjeljivim glavnim gradom i želi da sve strane zemlje imaju ondje svoja veleposlanstva. Premještanju se strogo protive mnogi američki saveznici kao i Palestinci koji također Jeruzalem smatraju svojim glavnim gradom.

Tillerson je rekao da Trumpova odluka uvelike ovisi o tome kako to vide vlade u regiji, uključujući i “hoće li Izrael to smatrati korisnim za mirovnu inicijativu ili možda ometanjem”, rekao je Tillerson.

Njegovi komentari izazvali su brzu reakciju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. “Izrael je u mnogo navrata rekao svoja stajališta pred američkom administracijom i svijetom”, stoji u izjavi iz njegova ureda.

“Premještanje američkoga veleposlanstva u Jeruzalem neće naštetiti mirovnom procesu, upravo suprotno. Unaprijedit će ga ispravljanjem povijesne pogreške i razbijanjem palestinske fantazije da Jeruzalem nije glavni grad Izraela”, stoji u izjavi Netanyahuova ureda.

You may also like

0 comments