Trump obećao sporazum kojim će zamijeniti EU nakon Brexita

Posjet
Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da bi Washington i London trebali zgrabiti priliku i postići dogovor o “vrlo značajnom” trgovinskom sporazumu nakon što Velika Britanija izađe iz EU-a, drugog dana državnog posjeta Britaniji tijekom kojega su ga u središtu Londona dočekali i prosvjednici.

Na poslovnom skupu na kojem je bio zajedno s britanskom premijerkom Theresom May, Trump je rekao da su dvije zemlje već sada jedna drugoj najveći trgovinski partneri. “Postoji velika prilika da to proširimo, osobito u svjetlu trenutnih događaja i drastično proširimo i povećamo trgovinske veze”, rekao je Trump.

“Radit ćemo na tome danas, malo čak i sutra, a vjerojatno i u sljedećih nekoliko tjedana. Vjerujem da ćemo imati vrlo, vrlo značajan trgovinski sporazum”, poručio je Trump. On je čestitao May na “fantastičnom poslu”, rekavši da mu je “bila čast raditi s njom”.

May nije uspjela uvjeriti britanske zastupnike da podrže sporazum o brexitu koji je ispregovarala s Europskom unijom. U petak će odstupiti s čelnog mjesta Konzervativne stranke. “Ne znam točno kakav je raspored, ali dogovorimo sporazum”, kazao je Trump.

May je poručila da dvije zemlje imaju “izvrsno partnerstvo” i da je “moguće napraviti korak dalje”. To je moguće učiniti “bilateralnim trgovinskim sporazumom, širom ekonomskom suradnjom i daljnjim radom na formiranju i utjecanju na globalnu ekonomiju”, rekla je May. Trump je nakon poslovnog foruma došao u Downing Street na bilateralni sastanak s premijerkom May.

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan nastavio je u utorak svoju javnu prepirku s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, rekavši da je važno zadržati dobre odnose sa Sjedinjenim Državama, ali da se protivi državnom posjetu Trumpa, kojeg krajnja desnica diljem svijeta doživljava kao svoje ‘zaštitno lice’.

Prosvjedi protiv Trumpa

Trumpa su u Londonu dočekali i prosvjednici koji su u utorak postavili veliki balon u obliku Trumpa koji tvita sa zlatnog toaleta. Prosvjed “Zajedno protiv Trumpa” počeo je za vrijeme susreta američkog predsjednika s britanskom premijerkom na odlasku. Okupile su se tisuće ljudi, ali ih je ipak, ocjenjuje Reuters, puno manje nego prošle godine.

Kasnije bi im se trebao obratiti i vođa britanske oporbe Jeremy Corbyn. “Morali smo izaći u drukčijem ‘karnevalu otpora’ koji pokazuje da odbijamo Trumpovu politiku podjele, netrpeljivosti, mržnje i pohlepe”, poručili su iz udruge Stop Trump.

Među Britancima, Trump je jedan od najpoznatijih ali i najomraženijih stranih lidera. Samo 21 posto ispitanih u anketi YouGov kazalo je da o njemu ima pozitivno mišljenje. Kada se radi o ženama, njih je pak još manje, 14 posto.

You may also like

0 comments