Home Hrvatska Trump najavio kako neće zastupati načelo jedinstvene Kine

Trump najavio kako neće zastupati načelo jedinstvene Kine

by Energypress.net

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da više neće priznavati načelo “jedinstvene Kine”, zbog kojega je Washington 1979. prekinuo diplomatske veze s Tajvanom, ako Peking ne pristane na neke ustupke. Kina je izrazila zabrinutost zbog takvih izjava.

Ne želim da mi Kina propisuje što moram raditi, rekao je za mrežu Fox, odgovarajući na pitanje o nedavnom telefonskom razgovoru s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen. Bio je to veoma ugodan i kratak razgovor. U ime čega bi neka zemlja mogla reći da ne smijem odgovoriti na poziv?, upitao se Trump. Usput je podsjetio da je o tom pozivu bio obaviješten tek nekoliko sati prije, a ne tjednima, pa i mjesecima, kao što je tvrdio Washington Post.

Telefonskim razgovorom s Tsai Ing-wen prije deset dana Trump je zapravo prekinuo 40-godišnju praksu američke diplomacije. Da ne bi naljutio Peking, nijedan američki predsjednik nije od 1979. razgovarao s nekim tajvanskim čelnikom, budući da Washington provodi politiku jedinstvene Kine. Ne znam zašto bismo morali biti vezani uz politiku jedinstvene Kine, osim ako ne sklopimo s Kinom ugovor da bismo zauzvrat dobili nešto drugo, pa tako i u trgovini, ocijenio je Trump.

Trump je usto optužio Kinu da ne surađuje sa Sjedinjenim Državama kad je riječ o deviznom tečaju. Devalvacija kineske valute teško nas pogađa, kazao je i dodao da, prema njegovu mišljenju, Kina oporezuje američke proizvode na granici, a SAD njihove ne.

U vezi sa sjevernokorejskom nuklearnom prijetnjom, istaknuo je da bi Kina, glavna saveznica Pjongjanga, mogla riješiti taj problem. No (Kinezi) ne čine ništa da nam pomognu, rekao je. Trump je ovog tjedna imenovao Terryja Branstada (70) veleposlanikom u Kini. Branstand je od 1985. blizak s predsjednikom Xi Jinpingom. Kineska diplomacija izrazila je zadovoljstvo tim imenovanjem, ali je Trumpovim izjavama veoma nezadovoljna i zabrinuta zbog njih. Ako SAD nastavi tim putem, više neće dolaziti u obzir zdrav i redovit rast kinesko-američkih odnosa, upozorio je pred novinarima glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

Related Posts