Trump je moguće ipak bio prisluškivan

Obavještajne agencije možda su prisluškivale dio osobne komunikacije predsjednika Donalda Trumpa prvih mjeseci nakon izbora, rekao je u srijedu zastupnik zadužen za istragu, a sam predsjednik Trump zadovoljan je tim saznanjem nakon što su izražavane sumnje u istinitost njegovih optužba.

Predsjednik stalnog odbora za obavještajna pitanja Zastupničkog doma Kongresa Devin Nunes rekao je u srijedu da su sve informacije u koje je imao uvid i koje je dobio od izvora kojega nije identificirao bile zakonito prikupljene u studenome, prosincu i siječnju i da je Trumpova privatna komunikacija možda uhvaćena u “slučajnom” nadzoru povezanim sa stranom silom.

Međutim, imena nekih Trumpovih dužnosnika bila su neprikrivena i komunikacija je bila naširoko dijeljena unutar obavještajnih agencija, rekao je Nunes koji je vrlo malo otkrio o svojim saznanjima. Obratio se novinarima dva dana pošto je direktor Američke savezne policije (FBI) James Comey potvrdio da istražuje potencijalne veze između Trumpovih suradnika i Rusije, koju se optužuje da je pokušala utjecati na američke predsjedničke izbore u korist Trumpa. “Nedavno sam potvrdio da je u brojnim prigodama obavještajna zajednica…prikupljala informacije o američkim građanima uključenim u Trumpovu tranziciju”, rekao je Nunes koji je bio član Trumpova tranzicijskog tima.

“Želim biti jasan, ništa od tog nadzora nije povezano s Rusijom ili istraživanjem ruskih aktivnosti ili Trumpovim timom”, rekao je Nunes. Nunes je rekao kako je “vrlo zabrinut” time jesu li američke obavještajne agencije špijunirale Trumpa.

Američke obavještajne agencije optužile su Rusiju da je pokušala utjecati na predsjedničke izbore u Trumpovu korist protiv demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i to hakiranjem računalnih sustava i širenjem dezinformacija.

Rusija te optužbe odbacuje. Nunes je rekao da je o svemu obavijestio predsjednika Zastupničkog doma republikanca Paula Ryana, a obavijestio je i Bijelu kuću. Na pitanje je zadovoljan ovim saznanjem pošto su ga napadali da je optužio svoga prethodnika Baracka Obamu za prisluškivanje, ali te optužbe nije potkrijepio nikakvim dokazima, Trump je rekao da “u neku ruku” osjeća da mu je dano za pravo.

Comey je na salušanju rekao da nema nikakvih informacija koje bi potkrijepile Trumpove optužbe da ga je Obama dao prisluškivati i da da “nijedan predsjednik” ne može izdati takvu naredbu, jer za to postoji pravosudni postupak.

You may also like