Trump i von der Leyen najavili trgovinski sporazum

Iz Davosa 
Američki predsjednik Donald Trump i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavili su u Davosu spremnost da idućih tjedana zaključe trgovinski ugovor, što je neočekivana najava koja treba smiriti duhove s obje strane Atlantika.

Cilj je otkloniti opasnost trgovinskog rata s Washingtonom, a napose stalnu prijetnju Donalda Trumpa da će na europske automobile uvesti porez od 25 posto. Prekoatlantske veze su se pogoršale nakon dolaska na vlast Donalda Trumpa koji je borbu s američkim trgovinskim deficitom stavio na vrh svoje liste prioriteta.

Neimenovani europski izvor smatra da nije riječ o velikom bilateralnom trgovinskom ugovoru koji je tehnički nemoguće zaključiti u nekoliko tjedana, nego spominje mogućnost potpisivanja “političke izjave između Von der Leyen i Trumpa”, poput one koju su u srpnju 2018. potpisali Trump i bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Postizanje najosnovnijeg sporazuma o budućim odnosima EU-a i Velike Britanije bit će kompleksno te se “tvrdi” Brexit 31. prosinca,. kada završava tranzicijski period, ne može isključiti, rekli su diplomati.

Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU idućeg tjedna, nakon čega nastupa tranzicijski period u kojem europska regulativa ostaje na snazi u Velikoj Britaniji, a koji bi trebao završiti 31. 12. 2020. Osnovni sporazum uključivao bi sporazum o slobodnoj trgovini, sporazum o očuvanju regulative koja bi omogućila pravednu tržišnu utakmicu te strukturu upravljanja koja bi omogućila da se odnos kasnije proširi.

London i Bruxelles započet će pregovore o uspostavi budućih odnosa u narednim tjednima, a Johnson insistira da neće tražiti produženje tranzicijskog razdoblja. Sporazum o budućim odnosima trebao bi biti postignut do sredine listopada kako bi ostalo dovoljno vremena da se sporazum prevede na 23 jezika Unije, te za ratifikaciju u nacionalnim parlamentima, ako to bude potrebno.

Visokorangirani diplomat rekao je kako očekuje slab napredak u pregovorima Europske komisije i Londona idućeg mjeseca. Diplomati su rekli kako bi sporazum trebao uključivati dogovore o zrakoplovstvu, prijevozu i ribarstvu. Oni ističu kako je u tako kratkom vremenu moguće sklopiti samo “najosnovniji” sporazum, a EU ne želi ponoviti švicarski scenarij. Sa Švicarskom EU ima preko 100 bilateralnih sporazuma.

Bruxelles strahuje da će Velika Britanija izvan EU-a oslabiti europske tvrtke snižavanjem cijene rada, slabljenjem regulative za zaštitu okoliša ili subvencioniranjem određenih industrija, što EU želi spriječiti osnivanjem zajedničkog odbora koji bi razmatrao promjenu britanske regulative, u slučaju mijenjanja europske. Agencija za nadzor financijskih usluga Velike Britanije poručila je pak financijskim tvrtkama da se pripreme za mogućnost tvrdog Brexita.

 

Sjedinjene Države su 2018. bile prvi trgovinski partner EU-a s razmjenom vrijednom 674,1 milijardu eura u kojoj je potonja ostvarila suficit od 138 milijarda. Povjerenik za trgovinu Phil Hogan rekao je u Davosu da bi ugovor mogao obuhvatiti tehnologiju i energetiku. Za pregovore će trebati “tjedni” pa i “mjeseci”, ali “govorimo o 2020.”, rekao je.

Trgovinski ugovori potiču sve veću bojazan u EU-u zbog utjecaja koji mogu imati na okoliš i na zdravstvene sustave. Prijašnji trgovinski pregovori SAD-a i EU-a (TTIP) potaknuli su burne reakcije pa se na kraju od njih odustalo.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će svoj dugoočekivani mirovni plan za Bliski istok objaviti prije posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Washingtonu sljedećeg tjedna

You may also like

0 comments