Trump i Tillerson usporedit će testove inteligencije?

Američki predsjednik Donald Trump u utorak se osvrnuo na medijska izvješća prema kojima ga je državni tajnik Rex Tillerson nazvao “idiotom”, rekavši kako vjeruje da se radi o izmišljenoj vijesti, ali je i pozvao Tillersona, ako je to stvarno rekao, da usporede rezultate testova inteligencije, prenosi BBC.

“Mislim da je to izmišljena vijest, ali ako je to rekao, onda ćemo morati usporediti testove inteligencije. I mogu vam odmah reći tko će pobijediti”, kazao je Trump.

Medijska izvješća puna su najava o razilaženju u Trumpovoj administraciji između glavnog šefa i njegovog glavnog diplomata, u trenutku kada je SAD suočen s nizom vanjskopolitičkih pitanja – od Sjeverne Koreje do Irana. Tillerson je prošli tjedan sazvao konferenciju za novinare kako bi opovrgnuo napise da namjerava dati ostavku na položaj državnog tajnika.

Iranci jedinstveni protiv Trumpa

Prijetnje američkog predsjednika Dolanda Trumpa potaknule su iskaze jedinstva na iranskoj političkoj sceni, ujedinivši tvrdu struju koja SAD smatra najgorim neprijateljem i pragmatičare koji teže približavanju Zapadu.

Iran je u utorak ponovno zaprijetio da će Amerikanci dobiti “nove lekcije” i poručio da zadržava “sve opcije na stolu” ako Washington proglasi iransku Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom.

Trump bi 15. listopada trebao najaviti strožu politiku prema Iranu te vjerojatno odbaciti povijesni sporazum s Iranom iz 2015. o njegovu nuklearnom programu koji je omogućio ukidanje sankcija, odnosno ustvrditi da ga Iran ne poštuje.

To ne bi ipak bilo službeno napuštanje tog sporazuma, o čemu odluku treba donijeti Kongres.

Trump bi također trebao proglasiti iransku Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom. Te moćne iranske snage imaju veliko ekonomsko carstvo u Iranu i kada bi završile na crnom popisu, to bi otežalo iranskim poduzećima pristup globalnom financijskom sustavu.

“Čini se da Trumpova administracija razumije samo psovke i treba neku vrstu šokova da bi shvatila novo značenje sile u svijetu”, rekao je glasnogovornik iranskih oružanih snaga Masud Džazajeri, zapovjednik Revolucionarne garde. “Amerikanci su izludjeli svijet svojim ponašanjem. Vrijeme je da dobiju novu lekciju.”

Nekoliko iranskih listova objavilo je u utorak na naslovnicama istu fotografiju – urbanog ministra vanjskih poslova Džavada Zarifa, obrazovanog u SAD-u, kako nasmijan grli zapovjednika Revolucionarne garde, general bojnika Mohamada Alija Džafarija, iskazujući neuobičajeno jedinstvo između dviju glavnih frakcija iranskog vodstva.

“Imamo slično stajalište, ali ga izražavamo na drugačije načine”, rekao je Džafari.

“Amerikanci su premali da bi mogli naštetiti Revolucionarnoj gardi”, rekao je Ali Akbar Velajati, visoki savjetnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, kako prenosi ISNA. “Imamo sve opcije na stolu. Što god da učine, odgovorit ćemo recipročnim mjerama”, dodao je.

Neki pojedinci i poduzeća povezani s Revolucionarnom gardom već se nalaze na američkom crnom popisu. Iranska vlada poručila je u utorak Irancima da neće dopustiti da se odluke “mentalno nestabilnog” Trumpa odraze na tržište. “Iran je stabilna zemlja i ništa se neće dogoditi”, rekao je glasnogovornik vlade.

You may also like

0 comments