Trump će zaštititi ekonomiju SAD-a izravnim miješanjem u tržište

Ekonomist i sveučilišni profesor Ljubo Jurčić analizirao je što će za tržište u SAD-u značiti odabir Donalda Trumpa za američkog predsjednika te prokomentirao može li se očekivati nova valutna kriza.

“Trebat će pričekati prvih mjesec dana da vidimo koliko će Donald Trump ostati dosljedan u praktičnoj politici nakon izbora. No, njegova pobjeda zasigurno će stvoriti nove izazove na političkoj i ekonomskoj svjetskoj sceni”, komentirao je Jurčić utjecaj odabira američke nacije koja je na čelo izvršne vlasti izabrala izolacionista, korporativista i državnog intervencionista (a i druge institucije su pod kontrolom republikanaca) na tržište u SAD-u.

Na upit možemo li očekivati čvršću regulaciju u smjeru pogodovanja velikim korporacijama, Jurčić je odgovorio kako je Trump najavio da će zaštititi američku ekonomiju.

“Dakle, može se očekivati jači protekcionizam američke ekonomije te usporavanje liberalizacije i globalizacije koja je dosad viđena. Njegov je cilj jača podrška domaćem proizvođaču i jačanje uloge američkog građana”, rekao je Jurčić i dodao kako će odabir Trumpa za oredsjednika imati utjecaj i na međunarodne trgovinske sporazume. “On će i tu pokušati svesti na minimun u interesu Amerike. To je u skladu s njegovom politkom da zaštiti američku prozvodnju i radnika” ,rekao je Jurčić i dodao kako se, bez obzira što imamo posla s izolacionizmom, američki kapital neće povući iz Europe.

“Kapital je već postao globalan. On ide tamo gdje se osjeća sigurno i gdje može dosta zaraditi”, istaknuo je Jurčić.

Na upit znači li to početak većeg geopolitičkog utjecaja Rusije, budući je Trump rekao da je Europa ruska zona utjecaja, Jurčić je odgovorio kako će izbor američkog predsjednika zasigurno imati utjecaj na geoplitiku.v “Američki predsjednik ima veliku moć i najutjecajniji je čovjek na svijetu. Treba vidjeti koliko će Trump mijenjati koncept američke politike koja se onda prenosi na sve ostale u svijetu”, napomenuo je Jurčić.

Na upit možemo li očekivati novu valutnu krizu, budući je dolar jutros pao najniže u devet mjeseci ili pak novu svjetsku recesiju, budući da burze reagiraju negativno., Jurčić spremno odgovora:

“Ne, to su uvijek šokovi koji traju nekoliko dana i onda život ide dalje. Vjerujem da će ubrzo doći do stabilizacije”, zaključio je Ljubo Jurčić za direktno.hr.

You may also like