Trump će rezati subvencije General Motorsu

Novi sporazum o sjevernoameričkoj slobodnoj razmjeni koji povezuje Sjedinjene Države, Kanadu i Meksiko bit će potpisan na sastanku G20 u Buenos Airesu, rekao je savjetnik Bijele kuće u utorak te najavio mogućnost rezanja subvencija proizvođaču automobila General Motors.
“Taj sporazum će biti potpisan u Argentini” krajem tjedna, rekao je savjetnik za gospodarstvo Larry Kudlow. Naglasio je da američki predsjednik Donald Trump i kanadski premijer drže da će sporazum između SAD-a, Meksika i Kanade podržati automobilsku industriju i njezine djelatnike.

Prije potpisivanja tog sporazuma najavljenog 1. listopada, Ottawa je željela ukidanje američkih carinskih pristojbi na uvoz čelika i aluminija. Ali Larry Kudlow nije u utorak spomenuo moguće ukidanje tih carina na snazi od 1. lipnja u ime zaštite nacionalne sigurnosti.

Kudlow je naglasio “veliko razočaranje i bijes” i demokrata i republikanaca pošto je General Motors najavio ukidanje tisuća radnih mjesta kako bi tvrtka ostala konkurentna. Savjetnik je posebice upozorio na plan GM-a da preseli tvornicu električnih automobila u Kinu. “Razmotrit ćemo neke subvencije za električne automobile”, rekao je.

Nešto kasnije je Donald Trump na Twitteru zaprijetio rezanjem subvencija GM-u. Larry Kudlow je ocijenio da plan restrukturiranja automobilskog proizvođača nije takve priroda da bi mogao naštetiti američkom gospodarstvu. “Jako me razočarao General Motors”, napisao je američki predsjednik na Twitteru. Sjedinjene Države su spasile General Motros i evo kako oni zahvaljuju. Razmatramo ukidanje svih subvencija, uključujući i za električne automobile”, dodao je Trump.

You may also like

0 comments