Trpjet će dugotrajne štete zbog agresije na Ukrajinu

Bundesbank

Rusko gospodarstvo sučelit će se s dugotrajnom štetom kao posljedicom rata u Ukrajini, navodi njemačka središnja banka Bundesbank. U mjesečnom izvješću Bundesbank objavljuje da “Rusija ide prema gubitku značajnog dijela svog prosperiteta na duge staze”.

Negativne posljedice rata pogodile bi i industrijski i uslužni sektor, procjenjuju stručnjaci Bundesbanka: “Nove izvozne zabrane koje su uvele zapadne zemlje i ograničenja opskrbi koje su nametnule mnoge kompanije stoga će vjerojatno posebno teško pogoditi rusku industriju.”

Ruska industrija je u opasnosti od “ozbiljnog gubitka učinkovitosti” i “tehnološkog zaostajanja kao rezultata opsežne međunarodne izolacije”, navodi se u izvješću.

Rusija već primjećuje da mnogi visokokvalificirani djelatnici odlaze raditi u inozemstvo, navodi se u izvješću uz primjedbu da će se taj trend vjerojatno nastaviti zbog rata.

U svjetlu ovih izazova, Rusija će se vjerojatno ju sljedećim godinama još više oslanjati na izvoz nafte i plina, ali ni to neće biti tako lako kao do sada. Embargo će utjecati na potražnju a značit će da će i oni koji kupuju rusku naftu i plin vjerojatno željeti velika sniženja.

“Rusija bi uskoro mogla biti prisiljena značajno smanjiti proizvodnju nafte zbog niže potražnje”, navodi se u izvješću.

You may also like