Tromjesečna dobit Rosnefta oštro smanjena zbog teškog stanja na tržištu roba

Ruski državni naftni div Rosneft izvijestio je u petak da mu je neto dobit u trećem tromjesečju činila tek četvrtinu prošlogodišnje zbog teškog stanja na tržištima roba i zbog izvoznih carina.

U razdoblju od srpnja do rujna Rosneft je ostvario neto dobit od 26 milijardi rubalja (396 milijuna dolara), što je 77 posto manje nego što su zabilježili u istom razdoblju prošle godine.

Prihodi su im kliznuli pet posto, na 1.200 milijardi rubalja (18,7 milijardi dolara prema važećem tečaju), pod utjecajem pada cijena iskazanih u rubljima, koji je dijelom amortizirala povećana proizvodnja nafte, na 5,2 milijuna barela dnevno.

Čelnik Rosnefta Igor Sečin kazao je u priopćenju da je “okruženje na tržištima roba ponovo bilo teško” u trećem tromjesečju.

U značajnoj je mjeri profitabilnost kompanije po njegovim riječima prigušio i vremenski razmak između oporavka cijena nafte, u drugom tromjesečju, i posljedičnog povećanja izvoznih carina, u trećem tromjesečju.

Šef Rosnefta moćni je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, pa je kompanija u listopadu prevladala otpor pojedinih članova vlade i kupila od države većinski udio u Bašneftu. U danas objavljenom priopćenju Sečin je istaknuo da će Rosneft “uložiti maksimalne napore kako bi u što većoj mjeri realizirao sinergijski potencijal koji nudi to spajanje imovine”.

(Hina)

You may also like