Trojica ministara nisu donirali HDZ-u

HDZ je i ove godine uspio prikupiti više od sedam milijuna kuna donacija, točnije 7,1 milijun kuna, što je 200.000 kuna manje nego što je utržila Domoljubna koalicija lani, ali za ove parlamentarne izbore HDZ-u su, uz tvrtke, vrlo izdašno donirali i njegovi članovi, posebice oni iz vrha stranke.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, ali i član Predsjedništva Žarko Tušek HDZ-u su od svih ljudi iz vrha stranke donirali najviše, odnosno po 30.000 kuna, što je najveći dopušteni iznos koji strankama u jednoj godini mogu uplatiti fizičke osobe.

Izdašan donator bio je i bivši šef Sabora Željko Reiner koji je HDZ-ovu kampanju za parlamentarne izbore pomogao s 25.000 kuna, glavni tajnik Gordan Jandroković uplatio je 20.000 kuna, ministar graditeljstva Lovro Kuščević također 20.000 kuna…

No u HDZ-ovu financijskom izvješću zanimljivije je ispalo tko stranci nije dao ni lipe. Tako u financijskom izvješću nije zabilježena donacija Davora Ive Stiera koji je postao ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade, kao ni Martine Dalić, ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, koja je uoči izbora 4000 kuna donirala stranci – Pametno.

Među donacijama nema ni kune od Vladimira Šeksa, Plenkovićeva savjetnika, odnedavno i člana Predsjedništva, ali i šefa Savjetodavnog vijeća HDZ-a, kao ni Mire Kovača, međunarodnog tajnika HDZ-a, ili Olega Butkovića, potpredsjednika HDZ-a i ministra prometa, piše Večernji list.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić donirao je 5000 kuna, ali je njegov brat Jozo stranku pomogao s dodatnih 14.000. Prihodi HDZ-a iznose 10,4 milijuna kuna, od čega je 7,1 milijun od donacija, a 3,2 milijuna iz vlastitih sredstava. Rashodi za izbornu promidžbu manji su za dva milijuna kuna nego na prošlim izborima te ukupno iznose 13,569.851 kunu. Manjak prihoda od 3,160.685,83 kune bit će podmiren iz naknade troškova izborne promidžbe, kažu u HDZ-u.

You may also like

0 comments