Trilateralni sastanak Turska-Srbija-BIH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Istanbul gdje danas razgovara s predsjednikom Turske Erdoganom i bošnjačkim članom Predsjedništva BIH Bakirom Izetbegovićem, što će biti treći Vučićev susret sa šefom turske države u godinu i pol dana. Postaje li Istanbul najvažniji posrednik u odnosima Beograda i Sarajeva?
Kao glavna tema susreta u Istanbulu najavljeni su odnosi u regiji, prije svega između Beograda i Sarajeva koji u posljednje vreme baš i nisu na visokom nivou.

Vučić i Erdogan posljednji put su se sreli u listopadu prošle godine u Beogradu. Potom su zajedno otišli u posjet Novom Pazaru. A upravo je u tom gradu, po ocjeni Vladimira Ajzenhamera s Fakulteta sigurnosti, poslana ključna poruka – da se Sandžak mora osloniti na Srbiju i ostati most koji je povezuje s Turskom.

“Stavljeno je jasno do znanja da je Aleksandar Vučić taj igrač koji povezuje Sandžak s Istanbulom, odnosno s Turskom, da se ne može ići mimo Srbije kao matične države, i u tom smislu Turska je poslala jedan veoma važan impuls suradnje, da je dakle zaista spremna biti stabilizujući faktor u regiji, i da konačno pomogne rješavanju nagomilanih problema koji su zaostali iz onog nesretnog perioda devedesetih”, ističe Ajzenhamer.

Upravo tome bi, smatra on, trebao poslužiti i današnji susret u Istanbulu, koji će, kaže, poslužiti i za razgovore o značajnim ekonomskim i infrastrukturalnim projektima, među kojima su i autoput Beograd-Sarajevo i Turski tok.

Politički analitičar iz Sarajeva Enver Kazaz smatra da Erdogan vrlo vješto koristi regionalne probleme, prije svega nestabilne odnose između bošnjačkih predstavnika vlasti i Vlade Srbije.

Svaki susret lidera u regiji može donijeti samo dobro i otvoriti pozitivne procese, smatra Denis Zvizdić predsjedavajući Vijeća ministara BIH, i dodaje da dijalog mora ostati ključni instrument suradnje unutar regije Zapadnog Balkana.

You may also like