Tri su skrivene namjere Istanbulske konvencije

 Splitski profesor dr. Nikola Visković, istaknuti pravni teoretičar, komentirao je u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji, među ostalim, sukobe oko Istanbulske konvencije.
‘Jasno je da nikom nije jasno o čemu se tu radi. Veličanstveni sporovi oko Istanbulske konvencije su sasvim lažan problem, nastao iz neznanja ili nekih prikrivenih potreba…’, kazao je Visković.

‘Vidim tri razloga skrivenih namjera.

Prvo, konzervativcima smeta svako radikalnije poboljšanje položaja žene u društvu. A ova Konvencija upravo tome ide. Ovaj razlog objašnjava otpor Crkve, jer po njima žena mora stajati kući, biti dobra i rađati – previše se tu govori o ženama pa će se povampiriti.

Druga skrivena namjera je što Konvencija obvezuje državu da pomogne udrugama za zaštitu žena. A te udruge su mahom lijevo orjentirane i konzervativcima smeta njihovo financiranje, što uključuje naročito hrvatsku Crkvu. Taj razlog je njima neugodno priznati, jer očito nema veze s rodnom ideologijom.

Treći razlog je da se konzervativci ovim putem bore protiv liberala Plenkovića. Tu mislim na Brkića, Stiera i druge radikale na sceni’, govori Visković za Slobodnu Dalmaciju.

Podsjetimo, u Saboru je u srijedu održana maratonska rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije, koja je izazvala brojne podjele, ne samo u društvu i vladajućoj većini, nego i u samom HDZ-u. Nakon više od 9 sati, rasprava je završena nešto iza ponoći.

You may also like

0 comments