Home Energetika Tri su prioriteta kako Unija misli mobilizirati privatni kapital

Tri su prioriteta kako Unija misli mobilizirati privatni kapital

by Energypress.net

Poruka von der Leyen

Europska unija se suočava s izazovom kako iskoristiti veliki privatni kapital kako bi ostala konkurentna na globalnom tržištu, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u utorak u Strasbourgu.

Von der Leyen je istaknula da je došlo vrijeme za sustavna rješenja koja bi omogućila mobilizaciju privatnog kapitala u Europi jer javna ulaganja nisu dovoljna. Naglasila je da su promjene u međunarodnom okruženju, poput napada na brodove u Crvenom moru od strane Houtija, kao i situacija s Rusijom i Kinom, ostavile traga na konkurentnost EU-a.

Jedan od prioriteta za EU je dovršetak Unije tržišta kapitala, što bi omogućilo investiranje značajnih sredstava privatnog kapitala. Von der Leyen je istaknula tri ključna pitanja koja je Komisija dobila mandat rješavati na posljednjem samitu: usklađivanje pravila o stečaju, stvaranje prekograničnih štednih proizvoda te jačanje nadzora nad tržišnim igračima.

Drugi prioritet je smanjenje troškova energije, uz očekivano smanjenje cijene plina nakon investicija u LNG projekte te povećanje udjela obnovljivih izvora energije.

Treći prioritet je rješavanje nedostatka radne snage i vještina na tržištu rada, što uključuje obuku mladih, povećanje udjela žena na tržištu rada te privlačenje talenata izvan Europe. Važna je i poštena globalna trgovina s jednakim uvjetima za sve, uz rješavanje problema viška proizvodnje izvan EU-a.

Related Posts