Tri su glavna kandidata za kupovinu Pioneera

U utrci za kupnju ogranka talijanske banke UniCredit za upravljanje imovinom Pioneer potencijalne vrijednosti tri milijarde eura iskristalizirala su se tri glavna potencijalna kupca, kazali su za Reuters neimenovani izvori.

Ponude su redom dostavili talijanski osiguravatelj Assicurazioni Generali, najveći upravitelj imovinom u Italiji, te francuska grupa Amundi, najveći upravitelj imovinom u Europi, i talijanski konzorcij na čelu s državnim poštanskim poduzećem Poste Italiane, naveli su u utorak za Reuters neimenovani izvori.

Poste Italiane udružio je snage s državnom razvojnom bankom Cassa Depositi e Prestiti i upraviteljem imovinom Animom u kojem imaju udio od 10,32 posto. U državnom poštanskom poduzeću žele preko više od 13 tisuća poštanskih ureda u zemlji ponuditi talijanskim štedišama nove investicijske proizvode, tumači Reuters.

Amundi upravlja imovinom čija vrijednost premašuje 1.000 milijardi dolara. Nastali su 2010. spajanjem odgovarajućih ogranaka francuskih banaka Credit Agricole i Societe Generale. Trenutno njihova tržišna kapitalizacija iznosi 7,5 milijardi eura a dionice su im u studenom prošle godine uvrštene u kotaciju burze Euronext Paris.

Te su tri ponude ocijenjene najistaknutijima, navode izvori za Reuters, izdvajajući među ostalim potencijalnim kupcima francuske kompanije Axu i Natixis, australski Macquarie, njemački Allianz i britansku grupu Aberdeen Asset Management.

U UniCreditu, Generaliju, Amundiju, Poste Italiane i Macquarieju nisu željeli komentirati tu informaciju dok dužnosnici ostalih kompanija nisu odmah bili dostupni za komentar Uspješna je prodaja ključna za UniCredit kojem glavobolje zadaje manjak kapitala procijenjen na čak osam milijardi eura. U banci žele postići dogovor o prodaji Pioneera do studenog iako je rok za neobvezujuće ponude istekao ovog ponedjeljka, dodaju izvori.

Prodaju vode američke banke JPMorgan i Morgan Stanley a sam postupak trebao bi dobiti na tempu idućih tjedana budući da je UniCredit omogućio uvid u Pioneerove knjige uoči isteka roka za dostavu obvezujućih ponuda krajem listopada, kazali su izvori. Talijanska banka želi tom transakcijom pribaviti tri milijarde eura. Pioneer upravlja imovinom čija ukupna vrijednost premašuje 220 milijardi eura.

You may also like

0 comments