Tri puta povećane investicije u off shore vjetroelektrane

Bloomberg
Globalne investicije u izgradnju morskih vjetroelektrana u prvoj polovici 2020. godine iznosile su 35 milijardi dolara, što je 319 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje izvještaj tvrtke Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

U izvještaju se konstatira da su ulaganja u taj energetski sektor doživjela “ogroman” rast u prvih šest mjeseci ove godine, unatoč učincima pandemije koronavirusa, budući da je tijekom cijele prošle godine investirano 32 milijade dolara.

BNEF-ov analitičar Tom Harries uspon investicija u morske vjetroparkove objašnjava smanjenjem izravnih troškova zbog performansi najnovijih, divovskih turbina te žurnom gradnjom u Kini kako bi se što više napravilo do isteka ugovaranja feed-in tarife krajem 2021. godine.

BNEF-ovi podaci pokazuju da je tijekom prvih šest mjeseci ove godine donesena odluka o ulaganju za 28 vjetroparkova na moru, uključujući najveći dosadašnji takav projekt “Vattenfall Hollandse Zuid” od 1,5 gigavata, uz nizozemsku obalu, čija je cijena 3,9 milijardi dolara.

BNEF procjenjuje da su ukupna ulaganja u nove kapacitete obnovljivih izvora energije u prvom polugodištu iznosila 132,4 milijarde dolara, što je preko pet posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Istovremeno su ulaganja u kopnene vjetroelektrane pala za 21 posto, na 37,5 milijardi.

You may also like

0 comments