Tri četvrtine novog kapaciteta bila je obnovljiva energija

IRENA
Obnovljivi izvori energije prošle su godine činili čak 72 posto svih novih kapaciteta za proizvodnju električne energije, i to s visokim udjelom solarne energije i energije vjetra od 90 posto, pokazuje novi godišnji izvještaj Renewable Capacity Statistics 2020 koji je objavila Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA).

Prošle je godine širom svijeta dodano je 176 GW proizvodnog kapaciteta obnovljivih izvora energije, što predstavlja rast od 7,6 posto. Unatoč nešto sporijem tempu razvoja nego u 2018. godini, dominirali su azijski projekti s 54 posto novih kapaciteta.

Ukupni globalni kapacitet obnovljivih izvora energije sada iznosi 2.537 GW (hidroelektrane čine još uvijek visokih 47 posto ukupnog kapaciteta). Energija vjetra porasla je na 622.704 MW u 2019., dok je kapacitet solarne energije porastao na 586.434 MW.

“Obnovljiva energija je isplativ izvor nove energije koja izolira tržišta električne energije i potrošače od nestabilnosti, podržava ekonomsku stabilnost i potiče održivi rast. S obzirom na to da su obnovljivi izvori činili većinu novih kapaciteta prošle godine, jasno je da mnoge zemlje i regije prepoznaju da važnost energetske tranzicije koja može dati pozitivne rezultate”, istaknuo je direktor IRENA-e Francesco La Camera.

Naglasio je da nas energetska tranzicija vodi prema održivom razvoju i ublažavanju klimatskih promjena te podsjetio na važnost razvoja otpornosti ekonomija u ovo izazovno doba.“Godine pred nama trebaju biti desetljeće djelovanja, a u tu su nam svrhu potrebne mjere i politike koje omogućuju povećanje investicija i ubrzanje realizacije projekata obnovljivih izvora”, poručio je La Camera, prenosi portal OIE.hr.

Kapaciteti po tehnologijama:

• Hidroelektrane: Rast je u 2019. godini bio neuobičajeno nizak, vjerojatno zato što su neki veliki projekti propustili očekivani datum završetka. Kina i Brazil sudjelovali su u većem dijelu širenja, a svaki je dodao više od 4 GW.
• Energija vjetra: Proširenje kapaciteta na gotovo 60 GW. Kina i Sjedinjene Države nastavile su dominirati.
• Solarna energija: Azija je nastavila dominirati globalnim širenjem solarnog kapaciteta s porastom od 56 GW. Ostala veća povećanja zabilježena su u SAD-U, Australiji, Španjolskoj, Ukrajini i Njemačkoj.
• Bioenergija: Proširenje bioenergetskih kapaciteta bilo je skromno u 2019. Kina je činila polovicu svih novih kapaciteta (+3,3 GW). Proširenje su zabilježile i Njemačka, Italija, Japan i Turska.
• Geotermalna energija: Kapacitet geotermalne energije porastao je za 682 MW u 2019. godini. Turska je opet vodila s povećanjem od 232 MW, slijede Indonezija (+185 MW) i Kenija (+160 MW).
• Off-grid: Kapacitet izvan mreže porastao je za 160 MW (+ 2%) i dostigao 8,6 GW u 2019. godini.

You may also like