Trgovinska razmjena Hrvatske i Kine narasla više od 30 puta u 25 godina

Pragmatična suradnja između Hrvatske i Kine značajno je osnažila u proteklih 25 godina, s trgovinskom razmjenom od 1,2 milijarde dolara, što znači da je narasla više od 30 puta tijekom tog razdoblja, rekao je u četvrtak kineski veleposlanik Hu Zhaoming na seminaru održanom u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

Seminar pod nazivom “Nova ideja, nova prilika, novi razvoj”, u suradnji s kineskim veleposlanstvom, HAZU-om i ministarstvom vanjskih i europskih poslova (MVEP), održan je u povodu 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine.

“U posljednjih 25 godina, međusobno razumijevanje između dva naroda uvelike se produbilo. Pragmatična suradnja između Hrvatske i Kine je dobivala na snazi. Prošle godine naša trgovinska razmjena je dosegnula 1,2 milijarde američkih dolara, što znači da je narasla više 30 puta u posljednjih 25 godina”, kazao je Hu i dodao da se “naši odnosi nalaze na novoj startnoj poziciji, suočavajući s novim povijesnim prilikama”.

Izvoz Hrvatske u Kinu u 2016. iznosio je mali dio ukupne međusobne razmjene, oko 90 milijuna dolara.

Podsjetio je da je Kina druga po snazi ekonomija na svijetu i da je sada “pravo vrijeme razmijeniti mišljenja o novim idejama, prilikama koje nam se otvaraju i novom razvoju” Iako su dvije strane uspostavile “sveobuhvatno, kooperativno partnerstvo”, veleposlanik je upozorio da bilateralna suradnja “zaostaje” u odnosu na suradnju sa zemljama u susjedstvu te da ima “prostora za poboljšanje suradnje, posebice na području gospodarstva”.

“Moramo ugrabiti prilike koje nam se pružaju (…) moramo iskoristiti platforme koje nude najbolje izglede za razvoj bilateralnih odnosa”, istaknuo je Hu, posebice navodeći inicijativu “Jedan pojas, jedan put” i inicijativu “Triju mora” koju promiče hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i za koju je kazao da je “uvelike kompatibilna” s kineskom inicijativom.

“Što se tiče inicijative ‘Jedan pojas, jedan put’, Hrvatska u njoj ima posebno mjesto jer se nalazi na pomorskom i kopnenom križanju Puta svile”, kazao je kineski veleposlanik.

Također je upozorio i na platformu “Kina + 16” koja se odnosi na suradnju Kine i 16 zemalja srednje i jugoistočne Europe te kineske gradove i pokrajine koje predstavljaju “nove kanale suradnje”. Hrvatskoj se, istaknuo je, otvara mogućnost suradnje s pokrajinama koje su po ekonomskoj snazi na razini nekih zemalja skupine G20.

Izrazio je zadovoljstvo sve većim zanimanjem Hrvata za kinesku kulturu, dok sve više Kineza posjećuje Hrvatsku.

“Konfucijev institut privlači mnogo Hrvata koji se zanimaju za kinesku kulturu, posebice mlade ljude. Prošle godine, broj kineskih turista u Hrvatskoj je prvi puta premašio brojku od 100.000 posjetitelja, a u prvome dijelu ove godine ta je brojka porasla za 16 posto”, kazao je Hu.

Govoreći o razvoju bilateralnih diplomatskih odnosa između dvije zemlje, također je podsjetio da su Zagreb i Peking jedan drugome davali potporu glede nekih ključnih pitanja.

“Kina je podržala neovisnost Hrvatske i njezin gospodarski razvoj. S druge strane, Hrvatska je podržavala naše ključne nacionalne interese, poput načela ‘jedne Kine’,” kazao je Hu.

“Kina vidi Hrvatsku kao pouzdanog prijatelja u Europskoj uniji”, zaključio je Hu.

Veleposlanik je za 29. rujna najavio veliku proslavu u pulskom Amfiteatru kada će kinesko veleposlanstvo u suradnji s gradom Pulom i Istarskom županijom obilježiti 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa  između dviju zemalja i ujedno proslaviti Nacionalni dan Kine koji se održava 1. listopada.

You may also like

0 comments