Trgovina kriptovalutama raste, dionicama opada

Analiza Financial Timesa

Analitičari već neko vrijeme bilježe paralelni trend: dok trgovina dionicama na svjetskim tržištima lagano pada, volumeni trgovine na tržištima kriptovaluta snažno rastu. Investitori su očito skloniji spekulativnijim klasama imovine. Uspoaravnje volumena trgovine dionicama posebno je bilo vidljivo u travnju nakon što je početak godine donio ludilo u trgovini “meme” dionicama popout GameStopa i AMC-a, piše Financial Times.

Trgovanje na glavnim kripto burzama poraslo je na 1,7 milijardi USD prošlog mjeseca, sa 1,2 milijarde USD u ožujku i manje od 100 milijardi USD u travnju 2020. godine, prema podacima CryptoComparea koje je prikupio The Block Crypto.

Aktivnost se također pojačala u nekim kripto derivatima. Količina trgovanja etherovim terminskim ugovorima na CME-u, omiljenom alatu mnogih institucionalnih ulagača koji traže izloženost jednom od najpopularnijih digitalnih kovanica, u utorak je dosegla rekord od gotovo 6.500 ugovora u usporedbi s manje od 1.000 iz 1. travnja.

No, još špekulativnija kripto imovina poput dogecoina, koja je započela u šali, a promovirao je poduzetnik Elon Musk, zabilježila posebno nagle skokove potražnje.

Cijena ostalih kovanica, uključujući PancakeSwap i BakeryToken, također je porasla jer je naglo rastao interes za takozvane “alt-coins”, žetone manje poznate od bitcoina u industriji.

Suprotno tome, promet američkim dionicama pao je za 27 posto, a aktivnost opcijama dionica pala je za 14 posto u travnju u usporedbi s ožujkom da bi dosegla najniže razine od listopada, prema investicijskoj banci Jefferies.

U Europi je Deutsche Börse objavio da je u travnju iznos trgovanja gotovinom iznosio 147 milijardi eura, u usporedbi s 206 milijardi eura u ožujku. Promet na švicarskoj burzi tijekom mjeseca travnja pao je 20 posto na 1.10 milijardi SFR.

Travanjske količine dionica također su umanjene uskrsnom stankom. Ipak, usporavanje sugerira da investitori postaju iscrpljeni nakon što su mnoga tržišta dionica dosegla niz rekordnih maksimuma, a neki špekulativniji računi traže povrat na drugim tržištima, poput nekretnina i robe, prenosi SEEbiz.

Dogecoin je u nedjelju izgubio više od trećine vrijednosti, nakon što ga je šef Tesle i zagovornik kriptovaluta Elon Musk nazvao prijevarom tijekom svog gostovanja u TV emisiji “Saturday Night Live”.

You may also like