Trgovina emisijama bolja opcija od oporezivanja?

Analiza
Oporezivanje emisija na nacionalnom nivou po ugledu na Sistem za trgovanje emisijama EU (EU ETS) je najbolje rješenje za oporezivanje emisija ugljen-dioksida u Energetskoj zajednici, zaključak je studije o opcijama za oporezivanje emisija CO2.

Ovo rešenje je, takođe, bolje od uvođenja prekogranične takse na emisije CO2 (carbon border adjustment mechanism) koji je predviđen Evropskim zelenim planom i mogao bi se odnositi na sve proizvode koji u EU dolaze iz zemalja koje nemaju porez na CO2, gde spadaju i zemlje regije.

Predstavljanje glavnih zaključaka studije o uvođenju oporezivanja CO2 u ugovornim stranama Energetske zajednice, koja će biti završena sljedećeg meseca, održano je tijekom online konferencije De-Carbon Day. Cijena emisija u okviru nacionalnih shema za trgovinu emisijama bi se postepeno usklađivala sa cijnom iz EU.

Za pripremu studije zaduženi su Kantor Management Consultant SA i E3 Modelling. Od pet razmatranih scenarija, E3 Modeling smatra da je uvođenje nacionalnih shema za trgovinu emisijama, sa postepenim usklađivanjem cijene emisija u okviru ovih shema sa cijenama u okviru EU, najisplativija i društveno najprihvatljivija opcija.

Integracija tržišta električne energije i plina je posebno važna u smislu ublažavanja negativnih efekata oprezivanja CO2, ubrzanja ulaganja u obnovljive izvore, izbjegavanja efekta zarobljene imovine, održavanja pouzdanosti sistema i ublažavanja cenovnih šokova, stoji među ostalim u analizi.

You may also like

0 comments