Trgovina američkim rezervama zadržala cijenu nafte ispod 54 dolara

Cijene nafte zakočio je u utorak ispod razine od 54 dolara prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa da se proda polovina nabujalih američkih zaliha, i to upravo u vrijeme kada vodeći proizvođači na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nastoje smanjiti prekomjernu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 53,66 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 50,94 dolara. Tržišta je danas zakočio prijedlog kabineta američkog predsjednika da se u razdoblju od 2018. do 2027. godine proda polovina od ukupno 688 milijuna barela zaliha sirove nafte kako bi se prikupilo 16,5 milijardi dolara za potrebe uravnoteženja proračuna.

Prijedlog proračuna bit će predstavljen Kongresu tokom dana i možda neće biti usvojen u aktualnom obliku, napominje Reuters. Prodaja dijela američkih strateških rezervi mogla bi uzdrmati ionako neuravnoteženo tržište nafte i potkopati pokušaje OPEC-a i drugih proizvođača, uključujući Rusiju, da okončaju tvrdokornu prezasićenost tržišta, upozoravaju analitičari.

Izvršni direktor singapurske kuće za trgovinu naftom Strong Petroleum Oystein Berentsen iznenađen je prijedlogom Bijele kuće, dodajući ipak kako podrazumijeva prodaju prosječnih samo 95 tisuća barela dnevno kroz razdoblje od 10 godina. “Nije ogromno, ali neće ni pomoći saudijskim naporima”, rekao je Berentsen.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača sastat će se 25. svibnja u Beču i očekuje se da će produljiti razdoblje smanjene opskrbe do ožujka 2018. godine. Prvotnim sporazumom bilo je dogovoreno da će trajati šest mjeseci, zaključno s krajem idućeg mjeseca. Kuvajtski ministar za naftu Essam al-Marzuk kazao je u utorak da sve članice OPEC-a ne podupiru produljenje sporazuma za devet mjeseci, dodajući da će se u Beču razgovarati i o alternativnom prijedlogu produljenja roka za šest mjeseci. Ostali su delegati kazali Reutersu da na bečkom sastanku ne očekuju trzavice i da će sporazum vjerojatno biti produljen za devet mjeseci.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 51,5 dolara, što znači da je porasla 63 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like