Home TribinaAnalize Trgovci sumnjaju u OPEC-ovu procjenu potražnje, pad cijena nafte

Trgovci sumnjaju u OPEC-ovu procjenu potražnje, pad cijena nafte

by Energypress.net

Analiza

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 81 dolar, signalizirajući sumnjičavost trgovaca prema procjeni vodećih proizvođača da bi oporavak potražnje trebao osigurati uvjete za postupno povećanje opskrbe u idućoj godini. Na londonskom je tržištu cijena bareliznosila je 80,69 dolara, a na američkom tržištu 76,54 dolara.

Trgovci su se na početku tjedna usredotočili na redovni sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o proizvodnoj politici.

OPEC+ ograničava opskrbu od kraja 2022., za ukupno 5,86 milijuna barela dnevno, što odgovara oko 5,7 posto globalne potražnje. U nedjelju produljili su za godinu dana, do kraja 2025., sporazum koji predviđa smanjivanje opskrbe za 3,66 milijuna barela dnevno.

Preostala 2,2 milijuna barela dnevno bit će isključena s tržišta do kraja rujna, objavila je grupa, dodavši da je u planu njihov povratak u etapama do kraja rujna iduće godine.

Skupina očekuje da će potražnja za njezinom naftom u drugoj polovini godine u prosjeku iznositi 43,65 milijuna barela dnevno.

Nedjeljni dogovor blago je zakočio cijene na početku tjedna budući da je grupa od samog početka planirala postupno vraćati na tržište trenutno blokirana 2,2 milijuna barela dnevno, objašnjavaju analitičari.

Grupa je u neočekivano detaljnom planu najavila da će barele postupno vraćati na tržište, što će im otežati zadržavanje proizvodnje na niskoj razini ako potražnja bude slabija no što su procijenili, upozoravaju u Goldman Sachsu.

I analitičar J.P. Morgana upozorava na fiksne ciljeve o proizvodnji.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak pojeftinio 1,15 dolara, na 81,93 dolara.

Related Posts