Trgovati naftom u ruskoj valuti želja je vlasti, no analitičari su skeptični

Ruska bi vlada uskoro mogla pokrenuti novi standard trgovanja naftom u ruskoj rublji po cijeni koja je slična cijeni nafte tipa Brent. Međutim, analitičari sumnjaju kako će u tom slučaju biti moguće postići visoku razinu kvantitete u kratkom vremenskom razdoblju.

U studenom 2015. godine Rusija će početi prodavati novi standard nafte, navodi se u dnevnom izviješću koje potpisuje Dimitrij Makhonin, upravni direktor Savezne antimonopolske komisije za gorivo i energetske komplekse. Prema tom izviješću naziv nove klase nafte još se ne spominje, međutim on će biti vezan za naftu tipa Brent. Prodavat će se u rublji usprkos visokoj volatibilnosti valute i njenoj promjenjivosti u odnosu na dolar i euro.  Trenutno, velik se dio ruske nafte prodaje u dolarima za nešto jeftiniju cijenu nego li je to slučaj sa naftom tipa Brent. Jedan od glavnih razloga za nižu cijenu je nepostojanje jedinstvenog i transparentnog mehanizma za cijenu.

Dužnosnici, stoga, vjeruju kako će uvođenjem novog mjerila učiniti rusku naftu skupljom, ali i povećati obujam trgovanja njome na burzi.  U lipnju 2014. godine, Ministarstvo energetike stvorilo je radnu skupinu pod vodstvom Kirila Molodtsova, uz sudjelovanje predstavnika naftnih tvrtki. Skupina je razvila uvjete za novu klasu nafte koju je na konferenciji o svjetskim tržištima naftnih derivata najavio Molodtsov.

Ipak, analitičari su prilično skeptični prema vladinim planovima prodaje u ruskoj valuti. Georgij Vaschenko, direktor poslovanja na ruskom tržištu kapitala, tvrdi kako je nemoguće postići razliku u trgovanju u rublji ili pak stranoj valuti.  Stručnjaci su prilično skeptični vladinih planova prodati ulje u rubalja. Prema Georgij Vaschenko, direktor poslovanja na ruskom tržištu kapitala na slobodu financija, ne postoji temeljna razlika između prodaje ulje u rubalja ili u stranoj valuti. „U tržišnoj ekonomiji cijenu i pravila diktira kupac, a trenutno on kupuje naftu u dolarima čime štiti svoje rizike“, naglasio je Vaschenko, a prenosi Russia Beyond the Headlines.

Postoji nekoliko kupaca koji žele preuzeti rizik, no to će uključivati male količine ruske nafte. Procjenjuje se kako će obujam biti nekoliko desetaka, ili u najboljem slučaju, nekoliko stotina tisuća barela dnevno, što je jednako milijunu dolara.  Prema analitičarki Petri Dashkevich, prodaja nafte u rubljima može se dijelom nametnuti kao obveza izvoznicima što bi poduprijelo rublju., no to bi vladi uskratilo devalvaciju prihoda. Drugim riječima, u zemlju bi ulazilo manje strane valute.

You may also like

0 comments