Treći dan prorežimskih prosvjeda u Iranu

Novi prorežimski prosvjedi trebali bi se održati u petak u Iranu kao podrška vlasti nakon prosvjeda protiv skupog života i vlasti popraćena krvavim nasiljem.
Iranske vlasti još uvijek nisu reagirale u petak ujutro na objavu SAD-a, njihova zakleta neprijatelja, o novim sankcijama protiv iranskih industrijskih tvrtki osumnjičenih da sudjeluju u programu balističkih raketa u Teheranu. “Prosvjedi će se održati nakon molitve u petak, rano popodne, u četrdeset mjesta pokrajine Teheran”, objavili su službeni mediji.
 Nakon pet dana velikih prosvjeda od 28. prosinca do 1. siječnja, u zemlji se stanje smirilo uz cijenu velikog broja pripadnika snaga sigurnosti.

Nijedan prosvjed nije održan zadnja tri dana u Teheranu. U provinciji su održani mali prosvjedi ponovno u četvrtak navečer po video snimkama objavljenima na društvenim mrežama čija se autentičnost ne može provjeriti.

Tijekom prosvjeda protiv skupog života i vlasti koji su zahvatili nekoliko provincijskih gradova i u manjoj mjeri Teheran, 21 osoba, većinom prosvjednici, ubijena je, a stotine su uhićene.

Kao odgovor, organizirani su veliki prosvjedi u srijedu i četvrtak u četrdeset gradova u iranskoj provinciji u znak podrške vlastima. (Agencije)

You may also like