Home Energetika Trebaju li privatnici graditi infrastrukturu za OIE

Trebaju li privatnici graditi infrastrukturu za OIE

by Ivan Brodić

Naprihvatljivo proizvođačima

Izgradnja obnovljivih izvora energije (OIE) postrojenja suočava se s kašnjenjem zbog poteškoća u dobivanju potrebnih dozvola. Rokovi za izgradnju su ugroženi jer nije moguće pravovremeno osigurati sve potrebne dozvole, uključujući lokacijske, građevinske i uporabne dozvole.

Ova situacija dovodi do prekida u procesu ishođenja dozvola za postojeće OIE projekte, što čini izgradnju elektrana izglednom unutar zakonom zadanih rokova.

Goran Fržop, voditelj projekata obnovljivih izvora energije u društvu TEC obnovljivi izvori energije, za Bloomberg Adriu, istaknuo je kako su papiri spremni za implementaciju, ali se susreću s preprekama prilikom priključenja na elektroenergetsku mrežu.

Kaže da je potrebno izraditi odgovarajući elaborat, no to se ne može učiniti dok se ne donese odluka o naknadi za priključenje, koja može biti od 0 do 150 tisuća eura po megavatu. Fržop naglašava da je potrebno sjesti za stol s donosiocima odluka i riješiti tri prioritetne stvari: donijeti zakon o izgradnji 400 kilovoltnog dalekovoda, priključiti 1300 megavata projekata na mrežu uz simboličnu naknadu te maksimalno pojednostaviti procedure.

Related Posts