Treba li ukloniti sve HOS-ove ploče?

Imajući u vidu povijesnu opterećenost tog pozdrava, pitam se je li danas ijedan pozdrav vrijedan podjela u hrvatskom društvu i štete koja zbog toga nastaje, kazao je biskup Uzinić.
‘Teško je o nečemu govoriti izvan konteksta, a upravo to događa se s pozdravom „za dom spremni“. Pod tim pozdravom u jednom povijesnom kontekstu prepoznajemo mučno razdoblje hrvatske povijesti, obilježeno rasnim zakonima i teškim zločinima, dok s druge strane u sasvim drukčijem povijesnom kontekstu prepoznajemo brojne mladiće i branitelje, na poseban način članove HOS-a koji su pod tim znakom ginuli i borili se za slobodu naše domovine.

Spomenik s tim natpisom nije podignut onim prvima. On je podignut ovim drugima, braniteljima koji su svoje živote ugradili u našu slobodu.

Nažalost, u vremenu postavljanja toga spomenika u medijima se pozdrav „za dom spremni“ vezuje isključivo za onaj prvi povijesni kontekst, a potpuno zanemaruje koje je značenje taj pozdrav dobio u drugom, nama puno bližem kontekstu Domovinskog rata. Mislim da se time vrijeđa i baca ljaga na sve one koji su iskreno stali u obranu domovine, osobito kroz postrojbe HOS-a. Ipak, imajući u vidu povijesnu opterećenost tog pozdrava, pitam se je li danas ijedan pozdrav vrijedan podjela u hrvatskom društvu i štete koja zbog toga nastaje’, kazao je biskup dubrovački mons. Mato Uzinić u razgovoru za današnji Večernji list.

Koordinacija udruga domovinskog rata iz Splita organizirala je konferenciju za novinare vezanu uz temu ploče HOS-a i pozdrava Za dom spremni. “Okupili smo se kako bi dali potporu našim suborcima koji su stvorili našu modernu Hrvatsku. Čast mi je, ali ne i zadovoljstvo, da opet branimo vrijednosti koje smo ostavili hrvatskom narodu. Tu spada i naš pozdrav “Za dom spremni” pod kojim su často ginuli vojnici i narod.

Teško je govoriti o zadovoljstvu kada govorimo o obrani naših vrijednosti.

Pitanje je tko to od početka obrane nije bio spreman za dom, volio bih čuti nekoga da na taj način istupi i kaže da nije bio spreman za dom. Teško nam je miriti se s tim da nas nazivaju ustašama, zločincima, mi smo pobjednička vojska koja je omogućila da živimo u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj, iz tog rata je i časni pozdrav “Za dom spremni”.

Sada kada Milošević više nije živ, pitanje je tko to sad želi provesti novu velikosrpsku politiku. Tko su ti koji na taj način pokušavaju oblatiti i kriminalizirati vrijednosti Domovinskog rata. Tko hrvatskom narodu pokušava iznova reći da nema pravo braniti vrijednosti. Poručujemo da prouče zakone Hrvatske i da prestanu propitkivati i nazivati nas pogrdnim imenima. Želimo im poručiti da je pozdrav “Za dom spremni” legitiman i legalan. To je naš pozdrav i nikada ga se nećemo odreći”, poručili su članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz Splita.

Bivša ministrica pravosuđa, Vesna Škare Ožbolt gostovala je u Novom danu i komentirala prosvjed ispred SNV-a, koji je održan u subotu, a u sklopu kojega su prosvjednici zapalili tjednik Novosti. “Kad vidite tko to spaljuje, to su grupice koje reagiraju na nečiji gumb. Ne možete ih zapaziti osim po najamnom odnosu, pojave se ne iz ideoloških razloga, nego čisto iz provokatorskih. Mislim da je i tu trebalo uvesti reda u ponašnje, a ne da se po ulicama pale novine i rade incidenti koji su apsolutno naručeni. Ako je to bio politički performans, policija takvo ponašanje nije smjela dopustiti – ako je dopustila okupljanje, a ako nije, onda se mora znati kako se ponašati. Mora biti reda u zemlji. Ne razumijem tu nepotrebnu blagonaklonost gledati kako se marginalna skupina od devedesete naovamo gleda kao nešto što se treba tolerirati”, rekla je Škare Ožbolt za N1.

You may also like

0 comments