Treba li Europa imati središnju obavještajnu agenciju?

Već sam pisao kako solidarnost nije ni besplatna, ni jeftina. Nakon napada na Pariz, Ankaru i Bruxelles postalo je očito da Europa kao kontinent ima problem. Problem nije islam, ni približno, problem nije ni previše solidarnosti. Problem je nekolicina onih koji s namjerom žele činiti štetu, ali to nisu samo novopridošli nasilnici, ti nasilnici su se infiltrirali u naše društvo te pripremaju generacije kako bi činile nečovječna zlodjela.

Ovo je sasvim sigurno jedan strašan i, nažalost, utemeljen pregled stanja na našem kontinentu. Još su strašnije teze pojedinih sigurnosnih stručnjaka kako je jedini put iz ovakve situacije osnivanje nekakve središnje obavještajne agencije koja bi imala nadležnost nad cijelom Europskom unijom. Ideja EU nikada nije bila stvoriti unutarnji sigurnosni sustav, već osnažiti tržišta svih zemalja članica uklanjanjem administrativnih prepreka i ostvarivanjem strateških ulaganja (čitaj EU fondovi). Kako bi se to postiglo, uspostavili smo tzv. Schengen koji štiti vanjske granice EU. Želim naglasiti vanjske granice i graničnu sigurnost, a ne unutarnju sigurnost.

Ideja EuSOA-e je promašena i pomalo zastrašujuća. Svaka država članica ima svoju unutarnju sigurnosnu agenciju i sigurnosne sustave. Ni Francuskoj, ni Belgiji nije kriv Schengen zbog njihovih unutarnjih sigurnosnih propusta. Svaka država, bila ili ne bila članica EU, mora snositi odgovornost za posljedice na svojem teritoriju. Poanta nacionalne sigurnosti je garantirati svakom pojedincu, bio on ili ne građanin te države, potpunu sigurnost dok se nalazi na prostoru te države. Ovakvi stravični napadi u samom srcu EU ulijevaju strah i nepovjerenje u cijeli koncept jedinstvene Europe. Ovdje moram naglasiti kako ovo samo znači da je Belgija ta koja mora poraditi na vlastitom sustavu unutarnje sigurnosti, a ne EU. Jedina odgovornost koju EU može snositi je za one ljude koji su netom po dolasku počinili ovakvo ili slično zlodjelo. Naravno, ovo se odnosi i na one koji su dolazili s ciljem da počine spomenuta zlodjela.

Ovdje želim isto tako ponovo naglasiti kako su napadi na EU i cijela migrantska kriza direktna posljedica širenja radikalnog islama koji cvate u državno nestabilnim zonama u Bliskom istoku. Kada jednom svrgnete vladara, ma koliko lošeg, i ne izgradite sustav kojim će se sigurno iznaći novi i bolji vladar, budite uvjereni da niste postigli ništa dobro. Samo ste stvorili vakuum kojega nešto ili netko mora popuniti. Do sada smo vidjeli kako su taj vakuum redovito popunjavali pripadnici raznih terorističkih skupina. Ovdje, ako još nije postalo jasno, kritiziram intervencionističku politiku NATO saveza. Mislim, odnosno još nemam razloga misliti suprotno, da se loše vladare ne može smijeniti korištenjem stranih snaga, a pogotovo kada narod nije spreman na izrazitu promjenu.

Držim kako Europa mora ostati jedinstvena, ali na temeljima koje smo već odredili te da ne smije prestati biti solidarna, ali prema onima kojima je to dosita potrebno. Isto tako moramo, kao najznačajniji dio svjetskog gospodarstva, pronaći način kako pomoći zemljama trećeg svijeta kako to više ne bi bile.

Autor je Pavao Škoko Gavranović, komentator portala Energypress.net

You may also like

0 comments