Traži se trajni mehanizam mira za dvije Koreje

 Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un razgovarat će s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Singapuru o trajnom mehanizmu očuvanja mira na Korejskom poluotoku, objavila je u ponedjeljak Sjeverna Koreja.
Dvojica čelnika već su doputovala u Singapur a sastat će se u utorak na otoku Sentosi.

Sjevernokorejski čelnik naglasio je da su “oči cijelog svijeta uprte” u njih a američki predsjednik da ima dobar predosjećaj u vezi sa sastankom, navodi BBC.

SAD želi da se Sjeverna Koreja odrekne nuklearnog oružja a još nije jasno što bi Pjongjang mogao tražiti zauzvrat.

U priopćenju koje je u ponedjeljak objavila sjevernokorejska novinska agencija KCNA navodi se da će dvojica čelnika razgovarati o “trajnom i čvrstom mehanizmu očuvanja mira na Korejskom poluotoku”, “denuklearizaciji” poluotoka i ostalim pitanjima od interesa za dvije strane.

Vremena su se promijenila, dodaje se u priopćenju. Sjevernokorejski državni list Rodong Sinmun naznačio je u uvodniku da će Pjongjang nastojati poboljšati odnose sa Sjedinjenim Državama, prenosi BBC.

“Čak i ako je neka zemlja s nama u prošlosti imala neprijateljske odnose, naš je stav da ako poštuje našu autonomiju… težit ćemo normalizaciji kroz dijalog”, stoji u uvodniku.

Američki predsjednik Donald Trump ponovo je u ponedjeljak ujutro napao zapadne saveznike nizom tweetova iz Singapura gdje se sprema za povijesni summit sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom.

“Poštenu trgovinu treba zvati trgovinom za budale ako nije recipročna”, objavio je američki predsjednik na Twitteru.

“Prema priopćenju iz Kanade, na trgovini sa SAD-om zarađuju gotovo 100 milijardi dolara (valjda su se hvalili i uhvaćeni su na djelu!). Minimalno 17 milijardi. Plaćamo im carine na mliječne proizvode po stopi od 270 posto. Kada ga se zbog toga prozove, (premijer) Justin (Trudeau) se uvrijedi!”

Nije jasno na koje se priopćenje iz Kanade američki predsjednik pozvao.

Prema podacima ureda američkog trgovinskog predstavnika, SAD je prošle godine bilježio višak u razmjeni robe i usluga s Kanadom od ukupno 8,4 milijarde dolara.

Trump je napao i Europu, napisavši na Twitteru da “SAD snosi gotovo čitav trošak NATO-ve zaštite istih onih zemalja koje nas onda oderu na trgovini… Europska unija imala je višak od 151 milijardu dolara – trebala bi plaćati puno više za vojsku!”

Rat riječima između SAD-a i njegovih tradicionalnih saveznika izbio je u subotu kada je američki predsjednik na Twitteru napao kanadskog premijera, domaćina sastanka G7, i povukao podršku zajedničkom priopćenju nakon što je Justin Trudeau najavio protumjere na američke carine na uvoz čelika i aluminija.

Trumpovi su pomoćnici u nedjelju nastavili s napadima. Tako je savjetnik za gospodarstvo Larry Kudlow optužio kanadskog premijera da je SAD-u “zabio nož u leđa”.

Europa i Kanada konsternirano su reagirale na Trumpove subotnje tweetove. Francuska je poručila da se međunarodna suradnja “ne može oslanjati na ljutnju i male riječi” a njemačka kancelarka nazvala je odluku američkog predsjednika o povlačenju potpore priopćenju sa sastanka G7 “otrežnjujućom i deprimirajućom”.

Činjenica da je američki predsjednik Donald Trump povukao podršku zajedničkom priopćenju čelnika skupine sedam najrazvijeijih zemalja svijeta G7 otrežnjuje i deprimira, kazala je u nedjelju navečer njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Teško je, deprimirajuće ovaj puta ali to nije kraj” skupine G7, kazala je njemačka kancelarka u rijetkom intervjuu za javnu televiziju ARD.

“Ne želim da dalje zaoštravamo naš govor”, dodala je Merkel, naglasivši da je izraz “deprimirajuće” sam po sebi snažan kada je ona u pitanju, ironično se referirajući na svoje tradicionalno smirene javne nastupe.

Američki predsjednik napustio je skup ranije kako bi otputovao u Singapur gdje će se sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Neposredno nakon odlaska američki predsjednik povukao je u nizu ljutitih poruka na Twitteru podršku usuglašenom tekstu priopćenja sa samita G7 u kojem se obično slave zajedničke vrijednosti zapadnog svijeta pod američkim vodstvom.

Komentirajući prijetnju američkog predsjednika uvođenjem carina na uvoz automobila, što bi posebno teško pogodilo njemačku automobilsku industriju, Merkel je odgovorila da “ćemo morati dobro promisliti što nam je činiti”. “Valja se nadati da će Europska unija ponovo nastupiti jedinstveno kao što je učinila i ovaj put”, dodala je njemačka kancelarka.

EU je poručio da će 1. srpnja najaviti protumjere američkim carinama na uvoz čelika i aluminija. U razgovoru za ARD Merkel je ujedno otklonila prijedlog američkog predsjednika da se Rusija ponovo uključi u skupinu najrazvijenijih gospodarstava svijeta.

Moskva je isključena iz skupine 2014. godine zbog pripojenja poluotoka Krima, tada u sastavu Ukrajine, a u međuvremenu se suočila s osudom Zapada i zbog vojne intervencije u Siriji i potpore predsjedniku Bašaru al-Asadu. “Rusija nam treba zbog razgovora o razoružanju” i rasprava o Ukrajini i Siriji, kazala je njemačka kancelarka. “O tome nema nikakve dvojbe”, dodala je.

G7 je pak po njezinom tumačenju “skupina zemalja koje dijele ista načela”, naglasila je. Što se pak tiče sljedećeg velikog diplomatskog skupa na kojem će biti prisutan i američki predsjednik Donald Trump, srpanjskog sastanka čelnika NATO-a, Merkel predviđa da “neće biti nimalo lak”.

Trump je u više navrata oštro kritizirao europske zemlje, Njemačku posebno, tvrdeći da ne izdvajaju dovoljno za vlastitu obranu i da koriste američku vojnu moć.

Njemačka kancelarka podsjetila je da je Europska unija već dogovorila “uspostavu vojnih kapaciteta komplementarnih NATO-u” koji bi ubuduće trebali štititi Europu od vojnih prijetnji.

EU mora razviti “zajedničku stratešku kulturu”, naglasila je Merkel, “jer će Europa u protivnom biti stiješnjena u svijetu vrlo jakih polova” moći koji će biti izvan nje.

You may also like