Traži se način za sastavljanje irske vlasti

Irski premijer Enda Kenny u srijedu je prvi puta kazao da je otvoren za razgovore s glavnom suparničkom strankom Fianna Fail o mogućem formiranju nove vlade, nakon što je prošli tjedan na parlamentarnim izborima koalicija njegove stranke desnog centra Fine Gael i Laburista osvojila tek 32 posto glasova, izvješćuje Reuters.

Fine Gael će nedostajati oko 30 zastupničkih mjesta za potrebnih 80 kako bi formirala većinu u parlamentu pa joj je jedini očiti partner za formiranje stabilne vlade povijesni takmac Fianna Fail.

“Kako sada stvari stoje, brojke u Dailu (parlamentu sa 157 zastupničkih mjesta) otežavaju nam donošenje prijedloga za sastav vlade”, priznao je Kenny. “Kao čelnik najveće stranke i premijer, moja je dužnost učiniti sve da se pokrene proces, a to uključuje i pregovore sa strankom Fianna Fail”, istaknuo je irski premijer.

Fine Gael je kao pojedinačna stranka na izborima osvojila je 26% glasova, najveći rival Fianna Fail (centar) 25%, a poželjni koalicijski partneri jednih i drugih laburisti samo 7%, pa ni jedna od dvije opcije neće moći sastaviti stabilnu vladu, osim ako se odluče na suradnju.

Analitičari političkih zbivanja u Irskoj smatraju kako je jedina mogućnost da se izbjegnu novi izbori ta da Fine Gael i Fianna Fail ipak odluče surađivati. Iako su politički programi Fine Gaela i Fianna Faila vrlo slični, njihovi članovi međusobnu suradnju doživljavaju kao “noćnu moru”. Ljevičarski Sinn Fein, bivše političko krilo IRA-e, osvojio je između 15 i 16% glasova te će ostati u oporbi. Ostali glasovi otišli su neovisnim kandidatima i manjim strankama koje dosad nisu imale većih uspjeha.

Na svim dosadašnjim izborima u Irskoj od njezine neovisnosti, koju je stekla nakon Prvog svjetskog rata, vlast su osvajali ili Fine Gael ili Fianna Fail, sa ili bez pomoći laburista, a te tri opcije osvojile su 80% mjesta u parlamentu čak i na posljednjim izborima.
Pravo glasa u Irskoj ima oko 3,1 mil. ljudi.

You may also like