Veliki industrijski potrošači energije koji bi zbog troškova kupnje dozvola za ispuštanje štetnih plinova mogli među prvima otići iz Europske unije trebali bi ih dobivati besplatno dok i ostale zemlje širom svijeta ne počnu naplaćivati njihovo ispuštanje, upozorio je francuski ministar gospodarstva.

Europska komisija pokrenula je postupak izmjene propisa o dodjeli besplatnih dozvola kako bi se ublažio pritisak troškova emisije štetnih plinova na energetski intenzivne grane privrede, poput industrije čelika i prerade nafte. Francuski ministar gospodarstva Emmanuel Macron sudjelovao je početkom tjedna u raspravi koju je na tu temu organizirala Europska komisija, reagirajući na zahtjeve zemalja EU da se pomogne industriji čelika.

Tisuće radnika zaposlenih u toj industriji prosvjedovalo je u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi potaknulo vlasti da zaštite njihova radna mjesta od jeftine uvozne konkurencije iz Kine, te od visokih troškova energije u Europi, povezanih između ostalog i s plaćanjem dozvola za ispuštanje štetnih plinova.

Francuski je ministar, između ostalog, podupro prijedlog o uvođenju uvoznih naknada na pojedine proizvode sukladno količini štetnih plinova ispuštenih prilikom njihove proizvodnje, a u skladu sa cijenom dozvola koju plaćaju domaći proizvođači, kako bi se osigurala ravnopravna tržišna utakmica. “Samo ćemo tako osigurati uvjete u kojima će svi na određeni način biti na dobitku”, ustvrdio je francuski ministar gospodarstva.

Naznačio je također da bi EU mogao pokrenuti pilot-program uvoznih naknada na proizvode određenih energetski intenzivnih sektora prije no što ih uvedu u cijeloj Uniji. EU je prije 10 godina predstavio plan borbe protiv klimatskih promjena prema kojem teška industrija i komunalne kompanije moraju platiti za svaku tonu proizvedenog ugljičnog dioksida kroz kupnju odgovarajućih dozvola. Nakon žestokog lobiranja Bruxelles je pristao dodijeliti besplatne dozvole najvećim potrošačima energije kako bi spriječio njihovo seljenje proizvodnje u druge dijelove svijeta.

Ekološki aktivisti tvrde pak da Pariški sporazum o klimi i kineski plan razvoja vlastitog tržišta dozvola za ispuštanje štetnih emisija pobijaju tvrdnje industrije da ih troškovi povezani s izdavanjem dozvola tjeraju na selidbu proizvodnje.

Iz industrije pak poručuju da sve zemlje još nisu na jednak način regulirale to pitanje i da europski sustav trgovanja dozvolama predstavlja težak teret. Trenutno dozvola za ispuštanje tone štetnih plinova na europskom tržištu stoji pet eura. Pojedini stručnjaci za trgovinsko pravo upozoravaju i na moguću neusklađenost novih europskih prijedloga s propisima Svjetske trgovinske organizacije. Problem predstavlja i mjerenje emisija štetnih plinova u drugim zemljama.

Related Posts