Home Geopolitika Traju sukobi PKK s vojskom na jugu Turske

Traju sukobi PKK s vojskom na jugu Turske

by Agencije

Tri su policajca ubijena u nedjelju u napadima kurdskih militanta koji se nastavljaju gotovo svakodnevno na jugoistoku Turske, a sigurnosne snage te zemlje potpomognute helikopterima uzvratile su vatrom po planinskom području Kurdistana i ubile šest boraca Radničke stranke Kurdistana (PKK), prenose agencije.

Ranije u nedjelju kurdski su militanti ubili dvojicu policajaca automobilom bombom na kontrolnoj točki blizu grada Sirnaka te u napadu ranili pet osoba, javlja AFP. Treći policajac je ubijen, a još jedan ozlijeđen u raketnom napadu PKK-a na okrug Silvan u pokrajini Diyarbakir. Službena Ankara u srpnju je počela zračnu i kopnenu operaciju protiv PKK bombardirajući njegove položaje na jugostioku Turske i na sjeveru Iraka.

Reuters navodi da su ubijene stotine militanata, a u odmazdi je PKK ubio više od 100 policajaca i vojnika otkako je propao prekid vatre u srpnju čime se raspao mirovni proces pokrenut 2012. Riječ je o najgorem nasilju u Turskoj u zadnjih dvadesetak godina. Policijski sat uveden je u nedjelju u četvrtima grada Silvan nakon napada na policajce, javljaju turski mediji, a proglašen je i u jednoj četvrti Diyarbakir, no nije objavljeno koliko će te mjere trajati. Turske vlasti ukinule su u subotu policijski sat koji je devet dana bio na snazi u Cizreu, također na jugoistoku blizu granice sa Sirijom i Irakom, poprištu velike vojne operacije protiv kurdskih pobunjenika. U nedjelju je u tome gradu pokopano 16 osoba ubijenih tijekom vikenda.

Prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) navela je pak da je u tome gradu ubijen 21 civil tijekom proteklog tjedna. Porast nasilja između turskih sigurnosnih snaga i PKK-a uništio je mirovni proces koji je predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokrenuo zajedno s pritvorenim vođom PKK-a Abdulahom Ocalanom 2012., radi okončanja pobune i sukoba s više od 40.000 žrtava. PKK je 1984. poveo borbu protiv turskih vlasti za veću kurdsku autonomiju i na popisu je terorističkih organizacija u Europi i Sjedinjenim Državama.

Dvije strane se međusobno optužuju za propast prekida vatre u srpnju čime su uništeni izgledi za postizanje trajnog prekida sukoba. Predsjednik Erdogan poručuje da će se borba nastaviti sve dok “ne ostane ni jedan terorist”. Tursku 1. studenoga očekuju prijevremeni parlamentarni izbori.

Related Posts