Traju pregovori HDZ-a i Mosta, zajednički cilj su reforme

Nakon pregovora s koalicijom Hrvatska raste, izaslanstvo Mosta je u utorak oko 13 sati pregovore nastavilo u središnjici HDZ-a s predstavnicima Domoljubne koalicije. Pregovara se o temama pravosuđa i poduzetništva. U pregovaračkom timu Domoljubne koalicije za područje poduzetništva su Tomislav Ćorić, Ivana Maletić i Nikolina Babić, dok će o pravosuđu pregovarati Dražen Bošnjaković.

U izaslanstvu Mosta su Tomislav Panenić, Jasna Matulić, Ivica Mišić, Juro Martinović i Dario Čehić. Iako su prilikom dolaska u središnjicu HDZ-a članovi Mostova pregovaračkog tima bili suzdržani te nisu davali izjave, voditelj tima Grizli komunikacija, koji za Most vodi odnose s javnošću, Tomislav Čehulić rekao je kako se pregovori ne vode na političkoj nego stručnoj razini. “Predsjednik Mosta Božo Petrov ne bježi od pregovora, ali upravo zbog toga u njima ne sudjeluje”, rekao je Čehulić novinarima.
Uoči početka pregovora ispred središnjice HDZ-a stajali su nezavisni novinari Domagoj Margetić, autor knjige “Karamarko – najmoćniji među najkorumpiranijima”, i Iva Anzulović, držeći transparente s natpisima “Afera Soboli nije kletva. Onda kaj je?” i “Afera Soboli 282 milijuna kuna”.

Uoči sastanka predstavnika HDZ-a i Mosta, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je kako obje strane imaju zajedničke ciljeve, a to su izmjene zakona koje je nužno napraviti da bi uspjele reforme. Na upit je li lista zahtjeva Mosta predugačka, Karamarko je rekao kako smatra da su ti zahtjevi realni. “Mi ćemo Mostu ponuditi puno više od onoga što su njihovi zahtjevi u ovom momentu. Mislim da će se složiti da su te reforme opsežnije od onoga što su oni zatražili. Imamo spremne reforme što se tiče poduzetništva i u pravosuđu”, kazao je. Dodaje da će HDZ-ovi stručnjaci upoznati Most s velikim brojem dokumenata koje su pripremili, s naglaskom na izmjene zakona koje je nužno napraviti da bi reforme uspjele. “Veliki sam optimist jer smo se pripremili, i već tri godine radimo na tome, nama su reforme primarne”, ustvrdio je.

Karamarko smatra da je dvije trećine građana, bez obzira na HDZ i Most, odlučilo da dosadašnja Vlada nije bila dobra. “Mislim da su upropastili državu i da smo, što se tiče gospodarstva, na rubu, nisu se snašli u migracijskoj krizi nego improviziraju, imamo veliki broj iseljenih ljudi, mnogo mladih ljudi je otišao. Dvije trećine građana je reklo ‘dosta'”, rekao je. Izrazio je zadovoljstvo jer su im sugovornici motivirani i imaju volju da se dođe do reformi. “Vrata su kod nas otvorena, oni kucaju na otvorena vrata. Mi ćemo im danas to početi predočavati jer će ovo trajati do drugog ponedjeljka, nakon čega ide politička rasprava”, kazao je. On osobno zasad neće biti uključen u raspravum jer to rade stručnjaci, kako je dogovoreno s predsjednikom Mosta Božom Petrovom.

You may also like

0 comments