Home Ekonomija Traje rasprava o financiranju manjina

Traje rasprava o financiranju manjina

by Agencije

Hrvatski sabor u četvrtak će nastaviti zasjedanje raspravom o Izvješću o reviziji učinkovitosti financiranja programa nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina. Državni revizori ocijenili su da financiranje projekata manjinskih udruga i ustanova putem Savjeta za nacionalne manjine tijekom 2013. nije bilo u potpunosti učinkovito.

U izvješću upozoravaju da je nejasan način vrednovanja programa kulturne autonomije nacionalnih manjina.  Savjetu revizori zamjeraju i to što je udio sredstava koja su dodijeljena za programe deset nacionalnih manjina, znatno veći od njihova udjela u ukupnoj manjinskoj populaciji u Hrvatskoj, dok su druge manjine dobile manje nego što bi “zaslužile” po brojnosti.  Pojedine udruge prozvane su za nepreglednu i nesistematiziranu dokumentaciju, iz koje je, kažu revizori, nemoguće potvrditi je li novac trošen namjenski.

Vezano uz izdavanje tiskovina nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina, revizori upozoravaju da je, primjerice, manjinski dnevni list La voce del popolo u 2013. godini tiskan u 625.120 primjeraka, a da je iz podataka nakladnika vidljivo kako je neprodano ostalo čak 39,1 posto ukupne naklade.  Pojedine nevladine udruge i ustanove nacionalnih manjina isplaćivale su autorske honorare za poslove koji po svojoj prirodi nisu autorska djela, a za pojedine kulturne manifestacije nije računima dokazano da su održane.

Neke udruge su sav novac koji im je dodijelio Savjet potrošile na reprezentaciju, plaćanje odvjetničkih usluga ili kupnju darova, a nekima su telefonski računi i drugi režijski troškovi bili veći od dopuštenih 20 posto ukupnog iznosa.

Hrvatska se već tri godine kreće unatrag jer se “javno toleriraju najtamnije strane naše psihologije i povijesti”, kazao je u razgovoru za ljubljansko “Delo” od četvrtka predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac koji stanje političkih duhova u Hrvatskoj opisuje kao jednu vrstu konzervativno-nacionalističke revolucije kojoj se suprotstavlja drugi politički blok. “Javno se toleriraju najtamnije strane naše psihologije i povijesti. Zapostavljaju se politička racionalnost, ustavnost i zakonitost na račun netolerancije i mržnje, a sve se to onda zove domoljublje”, kazao je Pupovac, dodavši da se tako žele postići promjene društvenih i političkih vrijednosti. “Umjesto prema naprijed, Hrvatska ide prema natrag. Nova garnitura, koja je tvrdila da je njen program ekonomija, a ne ideološki sporovi, ne samo da produbljuje te sporove nego sve više nastoji da nam nametne ideološko, nacionalno i potpuno jednoumlje”, ustvrdio je Pupovac, dodavši da je cilj konzervativno-nacionalnog bloka da državnom zavladaju “nacionalne emocije i stranački kadrovi”. “Antifašizam se kriminalizira i javno napada, a fašizam se mirno tolerira ili ga se rehabilitira. Mislim da se Tuđman, unatoč odgovornosti i njegovoj politici, okreće u grobu zbog takvog odnosa prema tradiciji, te suvremenom antifašizmu i njegovim vrijednostima”, kazao je Pupovac

Objašnjavajući što je mislio s izrazom koji je upotrijebio u Saboru, kada je rekao da je na djelu verbalni građanski rat, Pupovac je rekao da su “nacionalisti, radikalni i klerikalni konzervativci” svojedobno, nakon dolaska “socijaldemokratskih” snaga na vlast, pokrenuli “konzervativno-nacionalističku kampanju” koja je ljude podijelila u dva tabora, što je sada dodatno eskaliralo, ali da je otpor “građanskih i socijaldemokratskih” snaga jak. “Te skupine ne dopuštaju da se uništavaju njihove političke ideje i institucije. Njihov otpor i otpor brojnih građana protiv nacionalno-konzervativne restauracije je dosta jak. To vodi u verbalni rat”, kazao je Pupovac u razgovoru za “Delo” od četvrtka.

Related Posts