Traje plinski rat za tržište u Europi

Čelnica Gazproma
Prijetnje američkim sankcijama protiv projekta Sjeverni tok 2 pokušaj je istiskivanja Rusije s europskog tržišta plina netržišnim instrumentima, rekla je čelnica Gazprom Exporta Elena Burmistrova istupajući na internetskoj energetskoj konferenciji Flame, koja se održava u Amsterdamu.

Konferencija Flame održava se online 12. i 13. listopada uz sudjelovanje više od 600 stručnjaka za plin i LNG, koji razgovaraju o izgledima za potrošnju prirodnog plina u Europi, Aziji i ključnim svjetskim tržištima. Ključne teme su europski “zeleni dogovor”, dinamika tržišta LNG-a, infrastruktura i investicije te razvoj europskog tržišta plina.

“Postoji prijetnja koja sve više utječe na našu suradnju: to je politička konfrontacija, a riječ je o američkim prijetnjama sankcijama protiv Sjevernog toka 2. Američki dobavljači LNG-a nisu uravnotežili europsko tržište i nisu ga mogli stabilizirati. Sada SAD pokušava izbaciti Rusiju s europskog tržišta koristeći netržišne instrumente”, rekla je Burmistrova.

Dodala je kako joj je “drago vidjeti ujedinjeno protivljenje vlada ključnih zemalja članica Europske unije suočenih s tom prijetnjom koje kupuju ruski plin”. Govoreći o samom Gazpromu Burmistrova je istaknula da je tvrtka “posve svjesna svih rizika i spremna je boriti se s njima”. “Unatoč svim izazovima, nastavljamo uspješno i sustavno razvijati svoje poslovanje. Kao najveći proizvođač i dobavljač plina na svijetu, Gazprom ima sigurnost i stabilnost”, dodala je.

Početkom lipnja američki Senat predstavio je zakon o proširenju sankcija protiv Sjevernog toka 2. Projekt Sjeverni tok 2 uključuje izgradnju dviju cijevi plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubičnih metara godišnje, od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke. Do sada je izgrađeno 93 posto trase, no gradnja je obustavljena u prosincu prošle godine nakon što je švicarski Allseas odbio nastaviti polaganje cijevi zbog mogućih sankcija Sjedinjenih Država.

You may also like