Traje borba za opstanak, lijek za naftnu krizu je izdati više dionica

U igri preživljavanja proizvođači nafte su smanjili potrošnju, ali i stvorili novu ponudu dionica u nastojanju zaštite vlastitih bilanci. Stručnjaci procjenjuju nisku cijenu na srednjoročnoj razini, čak i uz dogovor o zamrzavanju proizvodnje, a većina tvrtki ne razmišlja toliko o oporavku cijena na razine od 70 dolara za barel, a nova ponuda dionica na tržištu daje im mekše prizemljenje i financijsku izdrživost. Je li ovo dokaz da se pripremaju za najgore?

Energetski sektor je od lipnja 2014. godine pao za oko 41 posto, a cijena nafte opala je za 70 posto. Zbog toga će se istraživanja u Sjevernoj Americi, u ovoj godini, svesti na pet milijardi dolara što je tek četvrtina prošlogodišnjeg volumena. Zato je Marathon Oil samo ovoga tjedna ponudio 145 milijuna dionica čime će jačati bilance i bildati svoj program kapitala. Dionica je pala 3 posto u utorak.

To je kapitulacija najavama velikih stečajeva i većih aktivnosti spajanja, govore analitičari, koji se očekuju prije nego što se industrija počne liječiti, a zamrzavanje proizvodnje djelovati. Užurbano se trguje i obveznicama, a izdavanje novih tržišta vrijednosnica blokiraju. Tako je ovaj tjedan Exxon Mobil izdao obveznice u vrijednosti 12 milijardi dolara što je najveći ovogodišnji ulog financijske industrije.

Ovo stručnjaci smatraju kockanjem s obzirom na cijenu nafte. S druge strane, cijene dionica padaju te će postati privlačnije za ulagače. To je borba za opstanak, smatra Patti Domm iz CNBS-a,  jer se sektor temelji na kombinaciji likvidnosti i ekonomskog rasta.

Neke tvrtke pak rasprodaju imovinu čime izbjegavaju promjenu vlasničke strukture, no i to ovisi o izdržljivosti i količini imovine, ali i proizvodni u vlastitim rafinerijama. U malim i srednjim tvrtkama zabilježen je porast zaduživanja, što također, zbog opasnosti od prezaduženja.

Zaključimo, tvrtke se različito nose sa trenutnom krizom i iščekivanjem provedbe zamrzavanja proizvodnje. Najveći dobitnik ove situacije je financijska industrija koja za istu količinu dolara dobiva veću proizvodnju. Mali tračak nade je tek nafta iz škrijaca zato što je odnos cijene tehnologije i barela nafte za tave proizvođače sve povoljniji.

You may also like

0 comments