Traje bitka za Konduz

Afganistanske snage uz američku zračnu potporu pokušavaju u utorak vratiti kontrolu nad Kunduzom, glavnim gradom istoimene pokrajine na sjeveru zemlje, koji su dan prije osvojili talibani, što im je najveći vojni uspjeh u 14 godina.

Iznenadni pad Kunduza veliki je udarac za vladu predsjednika Ašrafa Ganija, koji baš u utorak obilježava prvu godišnjicu na vlasti, i postavlja mnoga pitanja o sposobnosti afganistanskih snaga da se samostalno odupru talibanskim pobunjenicima. Afganistansko ministarstvo obrane priopćilo je da će vladine snage uskoro vratiti Kunduz. “Svježe snage su stigle i operacija je pokrenuta”, navodi se u priopćenju. Vojska je pod svoju kontrolu već vratila gradski zatvor, iz kojeg su dan prije pobjegle stotine talibanskih zatvorenika, i sjedište mjesne policije.

Američki zrakoplovi u međuvremenu su napali talibanske pozicije u predgrađu Kunduza. “To je učinjeno kako bi se eliminirala prijetnja koalicijskim i afganistanskim snagama u blizini Kunduza”, rekao je pukovnik Brian Tribus, glasnogovornik NATO-ove koalicije. Zasad nije poznat broj mrtvih u borbama oko Kunduza. I talibani su dopremili nove snage u grad. “Šaljemo nove borce kao pojačanje lokalnim mudžahedinima u borbi s afganistanskim snagama. U tijeku je intenzivan sukob”, rekao je talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid.

Stanovnici Kunduza, petog po veličini afganistanskog grada, kažu da talibani patroliraju ulicama u vozilima koje su oteli vojsci, policiji i zapadnim humanitarnim agencijama. “Ljubazni su prema svima, posebno prema liječnicima u mjesnoj bolnici. Mogli bi pridobiti srca stanovnika ako ostanu duže”, rekao je Abdul Ahad, liječnik iz Kunduza. Zapovjednik talibanskih snaga na sjeveru Afganistana navodno je zapovjedio svojim ljudima da budu dobri prema stanovništvu.

Talibani kažu da neće stati u Kunduzu i da im je konačni cilj Kabul. Oni se od 2001. bore protiv vlade i ovo im je najveći vojni uspjeh od tada. Pobuna je dobila na intenzitetu prošle godine kad je NATO povukao najveći dio svojih borbenih snaga iz zemlje i usredotočio se na obuku afganistanske vojske.

Turska vojska ubila je više od 30 kurdskih boraca u operaciji na sjeveru Iraka gdje su ukopani pripadnici Radničke stranke Kurdistana (PKK), objavio je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. “Tijekom noći izveli smo prekograničnu operaciju u kojoj je ubijeno više od 30 terorista”, kazao je Erdogan u televizijskom obraćanju.

Tursko ratno zrakoplovstvo je početkom rujna u više područja sjevernog Iraka izvelo zračne napade na položaje PKK-a. Nakon dvije i pol godine prekida vatre, oružani sukobi između Ankare i PKK-a ponovo su buknuli u srpnju na jugoistoku zemlje. Gotovo da i nema dana bez sukoba turskih snaga sigurnosti i kurdskih gerilaca. U posljednja dva mjeseca u sukobima je poginulo oko 150 turskih vojnika i 1100 pripadnika PKK-a. Od pobune Kurda 1984., u sukobu dviju strana izgubljeno je oko 40.000 života.

You may also like