Traje bitka za Kirkuk

Deseci džihadista Islamske države napali su u petak grad Kirkuk i sukobili se sa snagama sigurnosti u tom gradu na sjeveru Iraka u kojem su tijekom noći izveli nekoliko samoubilačkih napada.

Dok iračke snage sigurnosti i kurdski borci pokušavaju od ponedjeljka preuzeti od džihadista njihovo posljednje iračko uporište Mosul, IS je koordinirano napao iza linije fronte, u sektoru pod nadzorom kurdskih snaga. Dopisnik novinske agencije France presse vidio je u Kirkuku devet muškaraca, “odjevenih poput Afganistanaca”, noseći granate i puške, u ulici u četvrti Adan.

Svjedoci su čuli eksplozije i pucnjeve čitavo jutro dok su lokalne televizije prikazivale prizore urbane gerile u nekoliko četvrti. “U trenutku jutarnje molitve vidio sam džihadiste kako ulaze u džamiju Al-Mohammadi”, kazao je Haidar Abdel Husein, nastavnik koji živi u četvrti Tesaeen. Koristili su megafone za uzvikivanje “Alah Akbar”, dodao je on.

U priopćenju u kojem preuzimaju odgovornost za niz samoubilačkih napada u području Kirkuka, propagandna agencija IS-a Amaq objavila je da “snage IS-a napadaju grad Kirkuk iz svih dijelova i kontroliraju gotovo polovicu grada”.

Po iračkim dužnosnicima, ti su samoubilački napadi bili usmjereni u petak na nekoliko vladinih zgrada u Kirkuku, gdje je na snazi potpuni prekid vatre i gdje je ubijeno šet iračkih policajaca. Elektrana u izgradnji koja se nalazi u istoimenoj pokrajini također je napadnuta a najmanje 16 osoba je ubijeno.

U Kirkuku, multietničkom gradu gdje stanuje nekoliko vjerskih zajednica, a koji se nalazi na malo više od 150 kilometara jugoistočno od Mosula, propagandna agencija IS-a citirala je samoubilačke napade na sjedište pokrajinskog Vijeća i hotel u središtu grada. Snage sigurnosti potvrdile su da su naoružani muškarci s ekaplozivnim prslucima napali, usred noći, nekoliko vladinih zgrada. “Snage sigurnosti uspjele su usmrtiti jednog od napadača dok su se druga trojica raznijela”, rekao je časnik kurdskih obavještajnih službi.

You may also like

0 comments