Tportal: Tri su kandidat za SOA-u, najizgledniji je Markić

Premijer Tihomir Orešković u ponedjeljak je najavio da će konačno supotpisati prijedlog o ravnatelju SOA-e Draganu Lozančiću koji se ‘kiseli’ u njegovoj ladici više od mjesec dana i s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović ‘sjesti i predložiti kandidata’.

Ostaje vidjeti hoće li kandidat zaista biti Daniel Markić, piše Tportal. Tomislav Karamarko žarko želi preuzeti kontrolu nad obavještajnom zajednicom – jednako kao i u što većem dijelu MUP-a i ostatka represivnog aparata – a na putu ostvarivanju njegovih snova stoje Most i premijer Tihomir Orešković. Samo odugovlačenje Lozančićevog izvjesnog skidanja tumači se kao plastična poruka da ambicije ipak neće ostvariti tako lako, a ime novog šefa hrvatskih špijuna otkrit će hoće li i na ovom polju ambiciozni prvi potpredsjednik vlade zabilježiti kapitulaciju.

Tri imena zasad su se iskristalizirala: s jedne strane Karamarkova dva službeno neimenovana kandidata – prevedeno, Toni Matas i Josip Barić – nasuprot kojih stoji Daniel Markić kao premijerov favorit kojega iz sjene navodno podupire Most.

Nije isključeno da nitko od njih na koncu ne prosperira, pogotovo jer se u jednadžbi pojavilo još nekoliko faktora – tu je Karamarkova javna sumnja da se preko SOA-e na velika vrata vraća navodni kadrovik i legendarna siva eminencija hrvatske politike Ivić Pašalić, koji se morao ograditi da ‘Markića uopće ne poznaje’, ali i vječno pitanje svih pitanja: na koga će pasti blagoslov generala Ante Gotovine?

Što je poprilično besmisleno jer, kako se zna, od oslobađajuće presude u Haagu on blagoslivlja sve redom, lijeve i desne, tko god ga pozove na kavu. Za Daniela Markića tako se izjasnio da je hrabar i požrtvovan časnik.

Slučaj navodnog Oreškovićevog kandidata zgodan je primjer i za ilustraciju funkcioniranja medija: dok dio sklon HDZ-u navodi da je Markić ispijao šampanjac nakon vijesti o Gotovininom uhićenju, te da je i inače ‘karijerist skromnog, vrlo skromnog obrazovanja’, portali bliži Mostu opisat će ga kao Gotovininog prijatelja, domoljuba i visokoobrazovanog vrhunskog poznavatelja međunarodnih odnosa.

Poznavatelji prilika u obavještajnoj zajednici upozorit će da ovakvo loptanje u javnosti najviše štete nanosi upravo njemu, koji je sada izložen svjetlu reflektora – što je za ovakav profil ljudi najčešće kontraproduktivno i predstavlja javno žrtvovanje. Ali i da bi, u sklopu akcije pronalaska kompromisa unutar vladajuće koalicije i izbjegavanja dojma o pobjednicima i poraženima, najprije mogla nastradati upravo njegova kandidatura.

Ukoliko se ipak popne na vrh SOA-ine hijerarhije, Markić će nastaviti zanimljiv niz ‘stranaca’ koji vode hrvatsku obavještajnu zajednicu: nakon Lozančića koji ima i američko državljanstvo, on se može pohvaliti – francuskim.

Rođen je u toj državi 1970. godine, gdje je navodno razvio dobre veze s hrvatskim pripadnicima Legije stranaca, između ostalih i Gotovinom i danas umirovljenim generalom Antom Rosom. U ranim dvadesetima, na samom početku Domovinskog rata, vraća se u Hrvatsku i postaje bojnik HV-a i HVO-a, a u jednom periodu radio je i u kabinetu generala Rose. Dio medija navodi da je Markić bio ‘hrvatski kontakt’ generala Phillippea Rondota, nekadašnjeg šefa francuskih obavještajnih službi koji je početkom devedesetih imao jake veze s hrvatskim vojnim i obavještajnim vrhom.

Odmah nakon Oluje Daniel Markić ulazi u obavještajnu zajednicu i ondje ostaje sve do danas, kada obnaša dužnost načelnika za međunarodne odnose. Navodno je bio snažno angažiran u pokušaju oslobađanja Tomislava Salopeka, hrvatskog radnika otetog u Egiptu.

Osim još navodnog poznavanja pet svjetskih jezika, o liku i djelu potencijalnog novog šefa SOA-e gotovo je teško doznati bilo što više, a ni u obavještajnim krugovima nema previše sugovornika voljnih pričati, piše Tportal.

You may also like