Toyota ponovno vodeći svjetski proizvođač automobila

Japanski proizvođač automobila Toyota ponovo je osvojio vodeću poziciju u svijetu po broju prodanih vozila, pretekavši njemački Volkswagen, pokazuju podaci japanske kompanije za prvih devet mjeseci ove godine.

U prva tri ovogodišnja tromjesečja Toyota je prodala 7,5 milijuna vozila, pretekavši Volkswagen, koji ih je prodao 7,43 milijuna, i General Motors, s prodanih 7,2 milijuna. U prvoj polovini 2015. VW je pretekao japansku kompaniju i prvi puta zauzeo čelnu poziciju po broju prodanih vozila, napominje BBC, podsjećajući da je skandal s VW-ovim lažiranjem podataka o emisijama štetnih plinova izbio krajem rujna.

Otkriće softvera koji na testu lažira podatke o emisiji štetnih plinova iz dizelskih vozila mogao bi dodatno pritisnuti prodaju njemačkog automobilskog diva do kraja godine. Toyotini podaci za devetomjesečno razdoblje do kraja rujna osigurali su kompaniji vodeću poziciju ali predstavljaju pad prodaje na godišnjoj razini za 1,5 posto.

Japanski je proizvođač 2008. preoteo ‘krunu’ GM-u i otada drži vodeću poziciju, uz izuzetak 2011. kada se američki proizvođač vratio na vrh zbog poremećaja u Toyotinoj proizvodnji, povezanih s tsunamijem.

You may also like