Toronto, grad na nuklearni pogon, ali što s otpadom!?

Sviđalo se to nekome ili ne Toronto je grad na nuklearni pogon. Bankomati, rasvjeta, internetske antene, tramvaji, ali i sve ostalo funkcionira na nuklearnu energiju jer preko 60 posto električne energije proizvedene u državi Ontario dolazi iz nuklearnih izvora. Dva su velika postrojenja smještena na obalama jezera Ontario koja cijeli dan proizvode pouzdanu energiju.

Stanovnici Toronta ne misle mnogo o tomu usprkos Černobilu i Fukushimi. Naviknuli su se na to. Čak štoviše, Toronto će gotovo u potpunosti u skorijoj budućnosti ovisiti o nuklearnoj energiji. Jer, ugljen više nije opcija, zbog stakleničkih plinova, a prirodni plin je u svojevrsnom zatišju. Vjetar, solarna energija i bioenergija još nisu dovoljno isplativi te čine tek desetak posto proizvodnje električne energije u Ontariju, piše The Globe and Mail.

Nuklearna energija ne ovisi o zraku ili vodi ili pak o sagorijevanju fosilnih goriva. Proizvodi struju i kada sunce ne sjaji, kada vjetar ne puše, radi i danju i noću. No, najveće je pitanje što s radioaktivnim otpadom, dvije nuklearke čuvaju svoje potrošeno gorivo u dva bazena ispunjena vodom koja je jedan od najboljih štitova. Kasnije će otpad ići u spremnike za ukopavanje. Nadalje, pitanje je financijske, ekološke i sigurnosne zabrinutosti.

Ipak, iako Njemačka i Francuska konzerviraju svoje nuklearke, u Ontariju raste udio nuklearne energije te će Toronto još dugo ostati grad na nuklearni pogon.