Tomislav Nikolić se demantirao. Srbija ipak želi Turski tok

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas u Moskvi da Srbija nikada nije rekla da neće “Turski tok”, ali da je “Južni tok” bio bolja alternativa. Nikolić je, na pitanja ruskih novinara u ambasadi Srbije u Moskvi uoči sutrašnje proslave Dana pobede, rekao da je “Južni tok” bio velika šansa za Srbiju zato što preko tog gasovoda Srbija ne bi samo dobijala gas, nego bi i zaradila mnogo novca od tranzita tog gasa, donosi Tanjug.

On je podsetio da je Rusija već bila preuzela obavezu da finansira radove na srpskoj deonici “Južnog toka”, a da bi Srbija to trebalo da otplati kasnije prihodima od tranzita, preneo je portal “Sputnjik”. “Kada je postalo potpuno jasno da od toga neće biti ništa, mi smo saznali da se planira ‘Turski tok’ i da će on ići preko Grčke, možda Makedonije i da bi trebalo da stigne do Srbije kao krajnjeg korisnika. Nikada nismo rekli da mi to nećemo. Naravno da nam treba gas, jer ako zaista 2018 Rusija prestane da nas snabdeva gasom koji ide kroz Ukrajinu, mi ćemo ostati bez gasa. To bi bila alternativa, ali ja sam samo rekao da to nije adekvatna alternativa ‘Južnom toku'”, objasnio je predsednik Srbije.

On je istovremeno ukazao da će i “Turski tok” imati problem jer ulazi u EU, “a ako ‘Južni tok’ nije mogao kroz Bugarsku da uđe u EU kako će ‘Turski tok’ kroz Grčku”. “Mnogo toga nije jasno. Ali čak i da stigne do granice između Srbije i Makedonije onda mi moramo da gradimo sve instalacije od makedonske granice do severa Srbije. I tu se najverovatnije završava tok, mi smo samo poslednji korisnik, nismo tranzitna država kroz koju taj gas ide”, rekao je predsednik Srbije. “Svakako se radujemo ako bi ‘Turski tok’ bio rađen”, dodao je Nikolić. Prema rečima Nikolića, pre dva dana nije bilo izvesno da će taj projekat biti izgrađen pošto nije postojao sporazum između Rusije i Turske, a juče je sporazum sklopljen i sada su okolnosti potpuno drugačije. “Ako je sporazum sklopljen onda će tok stići na grčku granicu. A onda zavisi od Evropske komisije, od energetskog sporazuma, od toga da li taj tok zadovoljava uslove koje ‘Južni tok’ nije zadovoljavao, da li će Evropa biti i dalje ljuta na Rusiju, da li će zaustaviti ruski gas na granici Evrope. Mi smo sada, nažalost, Evropskom unijom odovojeni od Rusije i sva naša saradnja oko energenata zavisi od toga da li će EU propustiti energente kroz Bugarsku i Grčku da bi stigli do nas”, rekao je Nikolić.