Tomislav Karamarko u imovinsku karticu mora unijeti i prihode svoje nevjenčane supruge

Je li Tomislav Karamarko u svojoj imovinskoj kartici morao prijaviti imovinu višegodišnje djevojke i buduće supruge Ane Šarić? Pitanje je to koje se sve češće postavlja otkad je otkriveno da Karamarko u privatne svrhe koristi luksuzni Mercedes koji je u najmu tvrtke Ane Šarić, donosi Index.hr.

Dužnosnici su obvezni u izvješću o imovinskom stanju prikazati podatke o svojoj imovini, te imovini svoga bračnog ili izvanbračnog druga i malodobne djece, sa stanjem na dan podnošenja izvješća”, odgovorili su na Indexov upit iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Zakon o sprječavanju sukoba interesa ne definira pojam izvanbračne zajednice, ali ista je definirana u Obiteljskom zakonu i to kao životna zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca koja traje najmanje tri godine ili ako je u njoj rođeno zajedničko dijete. “Iz informacija koje su za sada dostupne iz medija, ne može se donijeti zaključak da li je u postupanju dužnosnika Tomislava Karamarka, počinjena povreda Zakona o sprječavanju sukoba interesa”, tvrde iz Povjerenstva, te dodaju: “Ukoliko Povjerenstvo utvrdi da dužnosnik nije ispunio svoje obveze koje proizlaze iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa, protiv dužnosnika će se pokrenuti postupak iz nadležnosti Povjerenstva”.

Povjerenstvo, kako se također navodi u odgovoru kojeg smo dobili, nije nadležno odlučivati je li Karamarko time što je koristio osobno vozilo trgovačkog društva u kojem nije zaposlen, počinjen prekršaj iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. To je, kako kažu, pitanje za resorno ministarstvo. “Ukoliko povodom informacija koje su dostupne iz medija, ili na neki drugi način Povjerenstvo stekne saznanja koja upućuju na moguću povredu odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa bilo koje osobe koja ima status dužnosnika, Povjerenstvo će postupiti u skladu sa svojim ovlastima, te nakon pribavljanja potrebnih podataka i dokumentacije, protiv dužnosnika pokrenuti postupak radi utvrđivanja sukoba interesa”, poručuju iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Podsjećamo, Index je prvi otkrio da Karamarko koristi luksuzni Mercedes – ML 350 BLUETEC 4MATIC, i to nakon što smo objavili da ga je protupropisno parkirao pred bolnicom na Rebru. Automobil nije bio naveden u Karamarkovoj imovinskoj kartici, te su iz HDZ-a poručili da se radi o autu kojeg u najmu ima tvrtka Ane Šarić. Radi se u automobilu vrijednom više od 100 tisuća eura, a tvrtka Drimia koja ga je navodno unajmila prošlu je godinu završila s minusom od 141 tisuću kuna. Zanimljivo je i da je Mercedes unajmljen od zagrebačke firme Mobile – 4U, od koje automobile iznajmljuje i HDZ. Ovu firmu je sve do prije nekoliko godina vodio Tomislav Topić, koji je i dalje među šefovima tvrtke Štasni, osnivača firme Mobile – 4U. Topić je inače jedan od bivših šefova Hypo banke, uz čije se ime vezuje iz istraga: bio je svjedok suđenju za aferu Planinska, povezivao se uz davanje zajma Iviću Pašaliću, a USKOK-ova istraga spominje ga i u slučaju “Opatovina projekt” koja je pak krak istrage za Karlovačku banku. Među suvlasnicima firme Opatovina projekt bila je i supruga Milijana Brkića.