Tomislav Karamarko ne odustaje od tužbe protiv Nacionala

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u ponedjeljak je na ročištu u sudskom sporu protiv izdavača tjednika Nacional ponovio da stoji iza svoje tužbe zbog izjava u autoriziranom intervjuu Josipa Manolića da je bio doušnik Udbe.

Naglasio je i da ne odustaje od tužbenog zahtjeva u kojem zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva te povrede osobnosti na duševno zdravlje traži 200.001 kunu odštete. Karamarko je na ročištu na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu naglasio kako u potpunosti niječe da je bio doušnik Udbe te kazao da je pisanje Nacionala njemu i njegovoj obitelji naštetilo čineći mu veliku nelagodu. “Bio sam žrtve Udbe od 1982. do 1984. Kao studenta su me proglasili klerofašistom, a sve je kulminiralo 1984. kada su mi oduzeli putovnicu”, rekao Karamarko naglasivši da je ranih 80-ih, kada se družio s grupom studenata u zagrebačkim crkvama i s njima išao na putovanja, postao predmetom prethodne operativne obrade Udbe.

Karamarko je naglasio i da su ga zbog teksta u Nacionalu “ljudi počeli gledati drugim očima” te su mu čak dobacivali i “Udba, Udba”. Prema njegovim riječima, Manolićev intervju objavljen u lipnju u Nacionalu treba promatrati i u aspektu predizborne kampanje što je, kako je Karamarko istaknuo, netko očito iskoristio. “Shvaćam aspekt političke borbe, ali postoje granice do kuda se može ići”, rekao je Karamarko naglasivši da je oprema Manolićeva intervjua u Nacionalu bila, prema njegovim riječima, sugestivna te da Manolić za svoje tvrdnje nema niti jedan dokument. “U svojem sam se mandatu ministra počeo baviti komunističkim zločinima i otvorio sam pitanje lustracije. Očito je gospodin u poodmaklim godinama pun strahova pa je osjetio potrebu da uzvrati udarac”, rekao je Karamarko dodajući i da će, dobije li spor, sav novac donirati u dobrotvorne svrhe.

Glavni urednik i izdavač Nacionala Berislav Jelinić nakon održanog ročišta istaknuo je da je Karamarko “zadržao kontinuiranu razinu apsolutnog nepoznavanja medija u Hrvatskoj” te da je sve što je Karamarko rekao trebao reći u sudskom sporu kojeg je pokrenuo protiv Josipa Manolića. Spor protiv Nacionala ocijenio je besmislenim i apsolutno preuranjenim te je naglasio da je Josip Manolić potvrdio autentičnost svega objavljenog u intervjuu Nacionalu i opetovano potvrdio da je “gospodin Karamarko bio doušnik Udbe”. “Meni je drago da je gospodin Karamarko duševno zdrav, danas je potvrdio da mu nije narušeno duševno zdravlje”, naglasio je Jelinić.

Tužba protiv Nacionala uslijedila je nakon intervjua objavljenog 2. lipnja u kojem je Manolić, između ostaloga, rekao da je Udba ulovila Karamarka u sitnom kriminalu te da su ga ucijenili da radi za njih. Nakon tog teksta, Karamarko je podnio tužbe protiv Nacionala, Josipa Manolića, ali i Ante Barišića, profesora Fakulteta političkih znanosti koji je u intervjuu potvrdio sporne navode. Iduće ročište u sporu Karamarka protiv Nacionala najavljeno je za 11. siječnja iduće godine.

You may also like