Tolušić: Ove godine milijardu eura iz EU fondova

Ove će se godine u Hrvatsku iz fondova Europske unije sliti oko milijardu eura, najavio je u ponedjeljak na otvaranju Tjedna europskih fondova ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić. “Do sada smo povlačili mrvice s bogatog europskog stola, ali to će se promijeniti”, kaže Tolušić.

“Uzmemo li u obzir proračunsko razdoblje od 2014. do 2020. godine, od 10,7 milijardi eura koliko nam je bilo na raspolaganju do sada smo povukli 146 milijuna eura, što je na razini statističke pogreške”, dodao je te objasnio da se do milijarde eura ove godine planira doći pojednostavljenjem procedura, uz pomoć 200 novih natječaja te maksimalnom koordinacijom na terenu.

Tijekom svečanosti otvaranja Tjedna EU fondova koji se u Kongresnom centru Forum održava od 7. do 11. ožujka, Tolušić je naglasio da su projektne procedure vezane uz povlačenje novca iz EU fondova maksimalno zakomplicirane te izvijestio da se radi na njihovom pojednostavljenju.

Regionalne razvojne agencije, općine, gradove, i županije vidi kao partnere uz čiju će pomoć europski novac stizati u Hrvatsku. “Za ovu godinu planiramo povlačenje milijarde eura iz EU fondova, no u budućim razdobljima, 2017. i 2018., to bi morali biti daleko veći iznosi”, rekao je Tolušić istaknuvši kako bi Slavonija mogla biti najveći konzument tih sredstava. Kao jedan od najpozitivnijih primjera u privlačenju sredstava iz EU fondova istaknuo je Općinu Lovas.

Ocjenjuje da je Hrvatskoj nedostaje stručnjaka za EU fondove i najavljuje zapošljavanja, pri čemu ističe da 85 posto plaća tih stručnjaka pokriva Europska komisija.  I za ministra poljoprivrede Davora Romića dosadašnji skor privlačenja EU novca bio je mizeran. “Moja su očekivanja puno veća, pogotovo što poljoprivreda na raspolaganju ima 2,3 milijarde eura, a to je ogroman novac koji bi se trebao unijeti u ruralni prostor”, istaknuo je Romić. Dodao je da poljoprivrednici ove godine neće biti zakinuti u pogledu subvencija, a što se tiče inspekcijskih kažnjavanja, kaže da se radi se na tome da se svaki prvi prekršaj kazni samo opomenom, a ne novčanom kaznom.

You may also like