Tolušić: Došao sam rješavati probleme

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je u petak 11. međunarodni voćarski sajam u Donjem Kraljevcu s kojeg je među ostalim poručio kako nije došao na mjesto ministra da bi probleme stavljao pod tepih, nego ih rješavao.

Proizvodnja jabuka je jedna od dominantnih proizvodnji u Međimurskoj županiji, no na žalost, zbog situacije s elementarnim nepogodama ove godine proizvođača jabuke ovdje je danas najmanje, kazao je Tolušić na otvaranju sajma.

Poručio je kako se u sektoru proizvodnje jabuka mora nešto učiniti i učinit će se već ove godine. “Nisam došao na mjesto ministra da bih probleme stavljao pod tepih, nego da bi ih rješavao, i učinit ću sve kako bih barem onima kojima je ovo primarna djelatnost pomogao da prežive ovu godinu i da imaju proizvodnju i u idućoj godini”, poručio je.

Ministarstvo će, kako je kazao, pomoći i sa Zakonom o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom gdje će pokušati sve u lancu staviti na jedno mjesto i zakonom regulirati da proizvođači koji od poljoprivrede žive mogu preživjeti i zaraditi, ali i da sa svima drugima u lancu nađe nekakav kompromis.

Odgovarajući na pitanja novinara Tolušić je rekao kako će Ministarstvo pomoći voćarima, jer je ova godina donijela velike štete voćarstvu, pogotovo mraz, ali i ostale nepogode koje su pogodile sektor voćarstva, posebice proizvođače jabuka.

Ministarstvo će pomoći i financijski, traže se modaliteti kako i na koji način sektor izvući iz krize, kazao je Tolušić.

Rekao je kako informacije s terena govore da su štete preko 900 milijuna kuna, no kako se ne može govoriti da bi s tim iznosom Ministarstvo i država mogli pomoći voćarima.

Kao jednu od mjera kojima se može pomoći voćarima naveo je sufinanciranje premije osiguranja.

Iz mjera ruralnog razvoja može se sufinancirati osiguranje usjeva, nasada, i svega ostalog za štete veće od 30 posto i to je mjera na koju se trebaju prijaviti naši poljoprivrednici, kazao je.

Napominje kako je i tu bilo dosta prigovora, jer štete od 0 do 30 posto, koje su često količinski najveće, nisu prihvatljive. No da je ova mjera bila lani odrađena i da su se voćari prijavili sigurno bi danas oni koji imaju 100 postotnu štetu bili obeštećeni, kazao je.

Rekao je i kako će pokušati razgovarati sa osiguravajućim kućama da osmisle prihvatljivije police za poljoprivrednike.

Na novinarski upit kako se stječe dojam da je nama sve lakše uvesti nego proizvesti Tolušić je kazao kako je činjenica da smo “mi sami napravili kaos u sustavu, država prije svega”.

“Ne znamo što proizvodimo, nemamo strategiju, ne znamo kome proizvodimo, ne raspolažemo na pravi način poljoprivrednim zemljištem i ostalim resursima koje imamo”, istaknuo je Tolušić te poručio “idemo prvo poći od sebe, od države, administracije, porješavati stvari unutar kuće, a onda na terenu”.

Upitan može li Ministarstvo izraditi strategiju poljoprivrede kako bi se znalo čega nam koliko treba rekao je kako ne raditi niti jednu strategiju radi strategije.

“Sad u Hrvatskoj ima 150 strategija a ne primjenjujemo niti jednu. Imamo puno slova na papiru od kojih nema nikakvih koristi”, kazao je Tolušić.

Posavec: Država mora pomoći voćarima

“U Međimurskoj županiji je poljoprivreda način života, nasljeđe, povijesni suživot s prirodom i to se očituje u činjenici da je 53.000 hektara poljoprivrednih površina, od čega 51.000 hektara obradivih poljoprivrednih površina, dakle 95 posto obradivih poljoprivrednih površina u Međimurju u odnosu na hrvatski prosjek koje je 65 posto”, istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.

Kako je istaknuo, u toj županiji u dobrim godinama proizvodi se 20.000 tona jabuka, što čini malo više od 20 posto ukupne hrvatske proizvodnje toga voća.

S obzirom na te podatke, ocijenio je kako poljoprivreda u toj županiji nije zanemariva djelatnost i kako država mora pomoći poljoprivrednicima, odnosno voćarima.

Poručio je da nastale štete od mraza poljoprivrednicima treba nadoknaditi te istaknuo važnost toga da poljoprivrednici dobiju jednaku šansu plasmana svojih proizvoda na domaće i inozemno tržište te da mogu biti konkurentni s poljoprivrednim proizvođačima iz okolnih zemalja.

(Hina)

You may also like